Výlov rybníka I.

Aktualizováno 15.1. 2009 10:13
Zdroj: TV Nova

O výlovu rybníka Vyžlovka budeme hovořit s panem Václavem Malíkem, ředitelem Školního lesního podniku v Kostelci nad Černými Lesy.

Kde se vzal rybník Vyžlovka
Rybník Vyžlovka je umělým vodním dílem. Mezi dlouholeté činnosti Školního lesního podniku patří chov ryb na rybniční soustavě v povodí Jevanského potoka. Tato soustava byla založena v 17. století a patří do ní rybníky Požár, Louňovský, Pařez, Vyžlovský, Ján, Švejcar, Jevanský, Pilský, Nohavička, Šáchovec, dohromady na ploše asi 72 hektarů. Jejich stav je ovlivněn vysokou nadmořskou výškou okolo 400 metrů nad mořem, převážně hlinitopísčitým podložím a v neposlední řadě i využitím rybníků k rekreačním účelům. Chov je zaměřen zejména na kaprovité ryby a doplňkové druhy ryb, štiky, candáty, sumce.

Když není místo pro techniku…
Před výlovem je nutné rybník vypustit. V samotný den výlovu začíná práce brzy ráno, je třeba nachystat veškerou techniku, kterou k výlovu potřebujeme. U Vyžlovského rybníku můžeme být svědky tak trochu netradičního výlovu. Na hrázi není dostatek místa pro těžkou techniku, tak musí spoustu věcí rybáři odpracovat sami.

Ze sádek na vánoční stůl
Již od brzkých ranních hodin probíhá příprava na výlov. Začíná prvním zatažením sítí. Rybník této velikosti se loví na 3–5 zátahů, jejich počet lze dopředu ale odhadnout jen těžko. Po zatažení sítí následuje třídění ryb podle druhu a velikosti. Ryby pak putují do sádek.


Na druhou část výlovu se můžete podívat ZDE.

Recept na vánočního kapra najdete ZDE.

redakce