Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma.

Potočnice: léčivka i lahůdková listová zelenina

Vložit video na:

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma.

Řeřicha potoční je nízká vytrvalá rostlina dorůstající do 20 – 80 cm. Můžeme ji nazvat zásobárnou vitaminů. Má vysoký obsah vitaminu C, A a obsahuje vitaminy B1 a B2. Vyniká vysokým obsahem jódu a vápníku. Palčivá chuť zase prozrazuje přítomnost síry, samozřejmě dodává tělu kyselinu listovou a užitečný chlorofyl. Používá se především od podzimu do předjaří, zhruba od října do května.

Pro zdárný růst potřebuje proudící vodu nebo vlhkou půdu. Nesmí zaschnout, takže v suchých měsících je lepší instalovat kapénkovou závlahu, jinak musíme aspoň 2x denně zalévat. Poroste sice i ve stojaté vodě, ale odrazí se to na nevábné chuti. Samozřejmě na přírodním stanovišti má pramenitou chladnou vodu, ale poroste i ve vodě do 20 °C, můžete si dokonce vytvořit ve skleníku průtočný záhon. Kromě tradičních rostlin jsou dostupné už i odrůdy více adaptované na sucho a velkolisté.

Loskuták: Potočnice
(Foto: Nova.cz)


Z potočnice se připravuje čerstvý salát anebo se do smíšených salátů přidává, dává se jako další listová zelenina na chléb, do pomazánek, na brambory a rýži apod. Krkonošskou klasikou je polévka – nasekané lístky podusíme na másle, osolíme, zalijeme vodou (vývarem) a zhruba za 15 minut zahustíme světlou jíškou. Doplníme-li potočnici, rostlinu předků znova do jídelníčku, nabídne nám v zimě hojnost prospěšných látek a podpoří metabolismus i imunitu.

Více už ve videu.


 



Loskuták: Salát s vodnicí

RECEPT: Salát s vodnicí, zauzeným pstruhem a křenovou šlehačkou »

Co takhle zkusit něco, co až tak neznáte? Neznamená to, že vám to nemusí chutnat! Uzený pstruh s vodnicí, která chuťově připomíná mix ředkvičky a kedlubny je správnou volbou. Tato kombinace mile překvapí, tak do toho. více»
Loskuták: 646. díl - 3

RECEPT: Jehněčí mleté s čerstvými bylinkami, česnekovým zákysem a pikantním kuskusem »

Takhle kombinace chutí vás uchvátí, prostě musíte vyzkoušet! více»
Loskuták - 643. díl - 3

Zvířátka z polínek »

Pokud vám při prořezu zahrady zbydou různě silná polínka, můžete poprosit silnější polovičku, aby vám z nich nařezala různě dlouhé části – placky, dílky protože z nich vyrobíte úžasné dekorace pro váš dům i zahradu! Podívejte se. více»
Loskuták - 643. díl - 2

RECEPT: Kuřecí kari s bambusem »

Snadné, rychlé, zdravé a s vůní i chutí, kterou si prostě zamilujete. Tak vyzkoušejte tento skvělý recept. více»
Výchovný řez stromů

Řez stromů v předjaří »

V této reportáži vám objasníme, které stromy lze prořezávat na sklonku zimy a vysvětlíme, na které je brzy a proč. Samozřejmě vám postup řezu ukážeme a pohovoříme i o vhodném nářadí, které nám práci ulehčí. více»
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře