Potočnice: léčivka i lahůdková listová zelenina

Publikováno 4. 11. 2017
Zdroj: TV Nova

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma.

Řeřicha potoční je nízká vytrvalá rostlina dorůstající do 20 – 80 cm. Můžeme ji nazvat zásobárnou vitaminů. Má vysoký obsah vitaminu C, A a obsahuje vitaminy B1 a B2. Vyniká vysokým obsahem jódu a vápníku. Palčivá chuť zase prozrazuje přítomnost síry, samozřejmě dodává tělu kyselinu listovou a užitečný chlorofyl. Používá se především od podzimu do předjaří, zhruba od října do května.

Pro zdárný růst potřebuje proudící vodu nebo vlhkou půdu. Nesmí zaschnout, takže v suchých měsících je lepší instalovat kapénkovou závlahu, jinak musíme aspoň 2x denně zalévat. Poroste sice i ve stojaté vodě, ale odrazí se to na nevábné chuti. Samozřejmě na přírodním stanovišti má pramenitou chladnou vodu, ale poroste i ve vodě do 20 °C, můžete si dokonce vytvořit ve skleníku průtočný záhon. Kromě tradičních rostlin jsou dostupné už i odrůdy více adaptované na sucho a velkolisté.

Loskuták: Potočnice
Zdroj: Nova.cz


Z potočnice se připravuje čerstvý salát anebo se do smíšených salátů přidává, dává se jako další listová zelenina na chléb, do pomazánek, na brambory a rýži apod. Krkonošskou klasikou je polévka – nasekané lístky podusíme na másle, osolíme, zalijeme vodou (vývarem) a zhruba za 15 minut zahustíme světlou jíškou. Doplníme-li potočnici, rostlinu předků znova do jídelníčku, nabídne nám v zimě hojnost prospěšných látek a podpoří metabolismus i imunitu.

Více už ve videu.


 

Nova.cz