Řez stromů v předjaří

Publikováno 4. 3. 2017
Zdroj: TV Nova

V této reportáži vám objasníme, které stromy lze prořezávat na sklonku zimy a vysvětlíme, na které je brzy a proč. Samozřejmě vám postup řezu ukážeme a pohovoříme i o vhodném nářadí, které nám práci ulehčí.

Konec zimy patří na zahradě řezu dřevin a keřů. Nemůžeme ale řezat všechny dřeviny. Začneme těmi, které brzy raší: líska, angrešt, rybíz. Pak následují jabloně, hrušně a celá řada dřevin, kterým říkáme jádroviny – plody mají jadérka (kdoule, mišpule, jeřáby, hloh). Nebudeme ještě zasahovat do stromů a keřů, které mají pecky – především tedy třešně, meruňky, broskve, švestky či slívy a také mandloně. Toto pravidlo platí jak v ovocné, tak v okrasné zahradě. Peckoviny jsou citlivé na chlad, budeme je řezat podle polohy zahrady zhruba v dubnu, doporučuje se doba, kdy začínají nakvétat. Kdybychom nyní řezem obnažili dřevo, nebudou se rány dobře hojit a dojde k infekci, tzv. klejotoku a dalším nepříjemnostem, které snižují vitalitu stromu. A pak máme ještě ořešák vlašský a jedlé kaštany, ty se řežou dokonce až v létě. U všech stromů bez rozdílu můžeme provést řez zdravotní – odstraníme veškeré suché větve a poškozené větve. Ale o tom všem už v reportáži.

Nova.cz