Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V této reportáži vám objasníme, které stromy lze prořezávat na sklonku zimy a vysvětlíme, na které je brzy a proč. Samozřejmě vám postup řezu ukážeme a pohovoříme i o vhodném nářadí, které nám práci ulehčí.

Řez stromů v předjaří

Vložit video na:

V této reportáži vám objasníme, které stromy lze prořezávat na sklonku zimy a vysvětlíme, na které je brzy a proč. Samozřejmě vám postup řezu ukážeme a pohovoříme i o vhodném nářadí, které nám práci ulehčí.

Konec zimy patří na zahradě řezu dřevin a keřů. Nemůžeme ale řezat všechny dřeviny. Začneme těmi, které brzy raší: líska, angrešt, rybíz. Pak následují jabloně, hrušně a celá řada dřevin, kterým říkáme jádroviny – plody mají jadérka (kdoule, mišpule, jeřáby, hloh). Nebudeme ještě zasahovat do stromů a keřů, které mají pecky – především tedy třešně, meruňky, broskve, švestky či slívy a také mandloně. Toto pravidlo platí jak v ovocné, tak v okrasné zahradě. Peckoviny jsou citlivé na chlad, budeme je řezat podle polohy zahrady zhruba v dubnu, doporučuje se doba, kdy začínají nakvétat. Kdybychom nyní řezem obnažili dřevo, nebudou se rány dobře hojit a dojde k infekci, tzv. klejotoku a dalším nepříjemnostem, které snižují vitalitu stromu. A pak máme ještě ořešák vlašský a jedlé kaštany, ty se řežou dokonce až v létě. U všech stromů bez rozdílu můžeme provést řez zdravotní – odstraníme veškeré suché větve a poškozené větve. Ale o tom všem už v reportáži.



Loskuták: Potočnice

Potočnice: léčivka i lahůdková listová zelenina »

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma. více»
Loskuták: Salát s vodnicí

RECEPT: Salát s vodnicí, zauzeným pstruhem a křenovou šlehačkou »

Co takhle zkusit něco, co až tak neznáte? Neznamená to, že vám to nemusí chutnat! Uzený pstruh s vodnicí, která chuťově připomíná mix ředkvičky a kedlubny je správnou volbou. Tato kombinace mile překvapí, tak do toho. více»
Loskuták: 646. díl - 3

RECEPT: Jehněčí mleté s čerstvými bylinkami, česnekovým zákysem a pikantním kuskusem »

Takhle kombinace chutí vás uchvátí, prostě musíte vyzkoušet! více»
Loskuták - 643. díl - 3

Zvířátka z polínek »

Pokud vám při prořezu zahrady zbydou různě silná polínka, můžete poprosit silnější polovičku, aby vám z nich nařezala různě dlouhé části – placky, dílky protože z nich vyrobíte úžasné dekorace pro váš dům i zahradu! Podívejte se. více»
Loskuták - 643. díl - 2

RECEPT: Kuřecí kari s bambusem »

Snadné, rychlé, zdravé a s vůní i chutí, kterou si prostě zamilujete. Tak vyzkoušejte tento skvělý recept. více»
1 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře