Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Chtěl bych začít pěstovat salátové okurky. Co pro to mohu udělat? Podívat se na tuto reportáž, ve které probereme salátové okurky, vysvětlíme rozdíl v pěstování ve skleníku a na záhoně. Ukážeme si postup výsevů, sazenice a poradíme, jak se oriento...

Salátové okurky, hadovky a polní

Vložit video na:

Chtěl bych začít pěstovat salátové okurky. Co pro to mohu udělat? Podívat se na tuto reportáž, ve které probereme salátové okurky, vysvětlíme rozdíl v pěstování ve skleníku a na záhoně. Ukážeme si postup výsevů, sazenice a poradíme, jak se orientovat v názvech a mezi odrůdami. Vyvrátíme některé pěstitelské mýty a obavy (předklíčení, hořké plody). A doporučíme správnou péči o mladé rostliny. Takže, pozorně dívat.

Okurky salátovky jsou určené pro přímý konzum a rozlišujeme druhy vhodné pro skleníky a pro venkovní pěstování. Pro pěstovaní okurek se určitě vyplatí vypěstovat si sadbu, můžeme si tak nejlépe vybrat odrůdu a načasovat sklizeň, okurky se totiž dají vysévat postupně a také postupně vysazovat, prodloužíme si úrodu. Seženeme si semínka, do skleníku to budou tzv. salátovky hadovky a na záhony se používají polní salátové okurky.

První sklizeň bude ve skleníku. Do skleníku patří tzv. partenokarpické okurky, které nepotřebují zajistit opylení, tedy hmyz, aby plodily. Žádané jsou tzv. hadovky, protáhlé, štíhlé s hladkou slupkou.

Semena salátovek sejeme do truhlíků (misek) s výsevním substrátem nebo agroperlitem. Za 7 – 10 dní, když mají mladičké rostlinky rozložené děložní lístky, se přesazují do sadbovačů (květináčků). Optimální teplota pro předpěstování sazenic je 15 – 20 °C. Když mají sazenice 1-3 pravé listy, vysazují se na konečné místo. Ve skleníku se dávají 2 rostliny na m2.

Nakličování
na hadříku nebo na vatě se nedoporučuje. Současné osivo je kvalitní, dobře klíčí a je ošetřeno proti houbovým chorobám, při tomto způsobu se ochranné látky vyplaví do podkladu.

Dříve byly okurky hadovky dlouhé, dnes je běžné, že máme plody dlouhé, střední i krátké. A právě ty drobné, které můžeme najednou sníst, nazýváme svačinkové. Patří sem například odrůdy Baby F1, Minisprint F1, Emilie, OFELIE.

Sklízíme je každý druhý den, kdy plody mají 8-10 cm.
Jestli ale chceme pěstovat salátovky na záhonu, v pařeništi, nebo fóliovém krytu, kde se běžně vyskytuje hmyz, musíme zvolit odrůdy označené jako „polní salátovky“, například CHEER F1, LILI F1 a MARKÝZA F1. Ven na záhony vysazujeme sazenice okurek v květnu po „zmrzlých“.

U okurek je velmi důležitá nejen pravidelná a vydatná zálivka (raději méně často a větší množství vody), ale také dobrá výživa, dostatek dostupných živin, protože má slabší koře-nový systém. Potřebují dostatek dusíku. Jinak se záhy objeví nejen žloutnutí listů, ale také žloutnutí (špiček) plodů. Nepřehnojujeme, hnojíme postupně v několika dávkách. Současně zaštipujeme a odstraňujeme boční letorosty.

Více o tom už ve videu.



Loskuták: Potočnice

Potočnice: léčivka i lahůdková listová zelenina »

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma. více»
Loskuták: Salát s vodnicí

RECEPT: Salát s vodnicí, zauzeným pstruhem a křenovou šlehačkou »

Co takhle zkusit něco, co až tak neznáte? Neznamená to, že vám to nemusí chutnat! Uzený pstruh s vodnicí, která chuťově připomíná mix ředkvičky a kedlubny je správnou volbou. Tato kombinace mile překvapí, tak do toho. více»
Loskuták: 646. díl - 3

RECEPT: Jehněčí mleté s čerstvými bylinkami, česnekovým zákysem a pikantním kuskusem »

Takhle kombinace chutí vás uchvátí, prostě musíte vyzkoušet! více»
Loskuták - 643. díl - 3

Zvířátka z polínek »

Pokud vám při prořezu zahrady zbydou různě silná polínka, můžete poprosit silnější polovičku, aby vám z nich nařezala různě dlouhé části – placky, dílky protože z nich vyrobíte úžasné dekorace pro váš dům i zahradu! Podívejte se. více»
Loskuták - 643. díl - 2

RECEPT: Kuřecí kari s bambusem »

Snadné, rychlé, zdravé a s vůní i chutí, kterou si prostě zamilujete. Tak vyzkoušejte tento skvělý recept. více»
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře