Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »

Pro tradiční chuť a vysokou kvalitu zavařenin a nakládaných okurek je třeba používat tradiční, kvalitní a ověřený ocet.

Tip ptáka Loskutáka: Zavařování okurek s Bzeneckým octem

Vložit video na:

Pro tradiční chuť a vysokou kvalitu zavařenin a nakládaných okurek je třeba používat tradiční, kvalitní a ověřený ocet.

Dnes si budeme povídat o nakládání okurek s paní Kateřinou Kozlíkovou.

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Kyselé okurky jsou klasika a "svůj" recept má snad každý. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím vypěstujete nebo daleko častěji za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování a s chutí do toho.
Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použili stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí!

 

A v čem se stala chyba?

Rozdíl může být v octu. V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhl po tradičním českém octu.
Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Bzenecký ocet se vyrábí již 90 let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Bzenecký ocet například obsahuje estragon a karamel, který chuť octa a tedy i nálevu také hodně ovlivní.

Rozdíly na kvalitě zavařenin dané octem nepotvrzují však jen hospodyně, ale začínají se tímto zabývat i odborné instituce. Například fakulta potravinářských technologií Vysoké školy chemicko-technologické v Praze odborně zkoumala vzorky okurek zavařených v nálevech s bzeneckým a jiným octem. Závěr byl jednoznačný – okurky s bzeneckým octem mají prokazatelně lepší chuť a celkový vjem, velká většina posuzovatelů oceňovala i jejich lepší vůni.

 

Měla by při výběru octa hrát roli i cena? Platí, že se kvalita zavařenin může v ceně odrazit?

Šetřit se dá i při zavařování. Vždyť právě jednorázové domácí zavařování je levnější než zavařeniny v obchodech. Rozhodně bych ale nedoporučovala spořit na octu. Bzenecký lihový ocet stojí 13,90 Kč a hodnota octa na jednu zavařovací sklenici s ním vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu či postupu při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

 

Dobrá, to jsme si tedy řekli k octu. Pro přípravu nálevu je ale důležité i koření. Co když ho neumím správně nakombinovat?

Umíme Vám pomoci i v tomto. Pro letošní zavařování jsme v Bzenci připravili novinku – Koření pro nálev Bzenecké okurky. Každý druh koření potřebného pro lahodný sladkokyselý nálev je v krabičce samostatně baleno v 6 sáčcích, umožňujících jejich přesné dávkování a dodržení přesného recepturu pro nakládání pověstných Bzeneckých okurek, který je také součástí balení. Výhodou je, že obsahuje i takové typy koření, které v domácí kuchyni málokdy samostatně najdete (jako např. semínka hořčice).

Toto speciální balení i s recepturou zakoupíte za 14,90 Kč v akčních zónách prodejen Billa, Penny Market a Globus.

 

Co všechno dalšího můžeme do octa nakládat?

Do octového nálevu můžete ponořit i další tradiční dobroty – hříbky, zeleninu, lusky, pikantí cibulky, feferonky, fazole, kukuřičky či oblíbené utopence.

 

Ostatně více receptů a tipů na zavařování najdete na webu bzeneckyocet.cz

 

Existuje více druhů octa? A k čemu jsou vhodné?

Pod značkou Bzenecký ocet naleznete na trhu v těchto pohledných skleněných láhvích i vysoce kvalitní ovocné octy. Například vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a výraznou chutí a vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience. Zakoupíte za 34,90 Kč ve většině obchodních řetězců nebo stejně tak jako ostatní zde zmíněné výrobky na www.bzeneckyocet.cz nebo telefonu 518 384 037.
 


Nabídka je platná od data vysílání (19.6.2011) 30 dní.

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku



Rady ptáka Loskutáka - Logo

NOVÝ DÍL: Rady ptáka Loskutka - 22. 9. 2018 »

Abyste se nenudili, je tu pořad pro kutily! Plný rad, inspirace a nápadů pro zahrádkáře, kutily i chovatele. Odpoví vám na vše, o vás zajímá a s moderátorem Petrem Rychlým. více»
Elektrický vysavač oken Windomatic Power Boost od Vileda

Jednoduše a dokonale čistá okna. VYHRAJTE vysavač Windomatic od Viledy »

Tři z vás mohou s pořadem Rady ptáka Loskutáka vyhrát praktický a účinný elektrický vysavač oken Windomatic Power Boost Complete Set od společnosti Vileda! Mytí oken se rázem stane zábavou. Tak soutěžte. více»
Soutěž s Loskutákem a AC Heating

SOUTĚŽ O POBYT v hodnotě 10 000 Kč! Kdo si zajede odpočinout do hotelu Rohanov na Šumavě? »

Tentokrát jste s Loskutákem a společností AC HEATING, předního prodejce tepelných čerpadel pro rodinné a bytové domy, soutěžili o pobyt v hotelu Rohanov na Šumavě v hodnotě 10.000 korun! Kdo vyhrál? více»
Loskuták soutěž: Akumulátorový vyžínač Einhell

Kdo vyhrál s Alzou skvělého pomocníka na zahradu, vyžínač Einhell? »

Nejen pro vysokou trávu v nedostupných místech vaší zahrady dokonale poslouží akumulátorový vyžínač Einhell, který do soutěže Loskutáka věnovala společnosti Alza.cz a.s. Zkoušeli jste štěstí, jste mezi výherci? více»
Soutěž Loskuták: Ultramat Turbo od Viledy

V mžiku oka čistá a suchá podlaha. Kdo vyhrál Ultramat Turbo od Viledy? »

Tři z vás mohli vyhát set plochého mopu s kbelíkem se šlapacím pedálem pro snadné ždímání bez námahy. Vhodný je pro všechny typy tvrdých podlah, speciální vlákna perfektně vyčistí podlahu, pohltí a setřou mastnotu i šmouhy, odstraní i zaschlé nečistoty. Zkoušeli jste štěstí, jste mezi výherci? více»
2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Karolina 21:38 21.07.2016
To jsou užitečné rady. Zavařuji každý rok a sklenice vydrží většinou do Vánoc. Nechávám si záležet na nálevech, pár receptů jsem sepsala i zde pro fajnšmekry: http://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-okurek...
Gita 09:02 20.07.2014
Už ani Bzenecký ocet není co býval před pár léty.