Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Pro tradiční chuť a vysokou kvalitu zavařenin a nakládaných okurek je třeba používat tradiční, kvalitní a ověřený ocet.

Tip ptáka Loskutáka: Zavařování okurek s Bzeneckým octem

Tipy Loskutáka - 19.6. - Zavařování okurek s Bzeneckým octem

Vložit video na:

Pro tradiční chuť a vysokou kvalitu zavařenin a nakládaných okurek je třeba používat tradiční, kvalitní a ověřený ocet.

Dnes si budeme povídat o nakládání okurek s paní Kateřinou Kozlíkovou.

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Kyselé okurky jsou klasika a "svůj" recept má snad každý. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím vypěstujete nebo daleko častěji za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování a s chutí do toho.
Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použili stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí!

 

A v čem se stala chyba?

Rozdíl může být v octu. V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhl po tradičním českém octu.
Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Bzenecký ocet se vyrábí již 90 let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Bzenecký ocet například obsahuje estragon a karamel, který chuť octa a tedy i nálevu také hodně ovlivní.

Rozdíly na kvalitě zavařenin dané octem nepotvrzují však jen hospodyně, ale začínají se tímto zabývat i odborné instituce. Například fakulta potravinářských technologií Vysoké školy chemicko-technologické v Praze odborně zkoumala vzorky okurek zavařených v nálevech s bzeneckým a jiným octem. Závěr byl jednoznačný – okurky s bzeneckým octem mají prokazatelně lepší chuť a celkový vjem, velká většina posuzovatelů oceňovala i jejich lepší vůni.

 

Měla by při výběru octa hrát roli i cena? Platí, že se kvalita zavařenin může v ceně odrazit?

Šetřit se dá i při zavařování. Vždyť právě jednorázové domácí zavařování je levnější než zavařeniny v obchodech. Rozhodně bych ale nedoporučovala spořit na octu. Bzenecký lihový ocet stojí 13,90 Kč a hodnota octa na jednu zavařovací sklenici s ním vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu či postupu při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

 

Dobrá, to jsme si tedy řekli k octu. Pro přípravu nálevu je ale důležité i koření. Co když ho neumím správně nakombinovat?

Umíme Vám pomoci i v tomto. Pro letošní zavařování jsme v Bzenci připravili novinku – Koření pro nálev Bzenecké okurky. Každý druh koření potřebného pro lahodný sladkokyselý nálev je v krabičce samostatně baleno v 6 sáčcích, umožňujících jejich přesné dávkování a dodržení přesného recepturu pro nakládání pověstných Bzeneckých okurek, který je také součástí balení. Výhodou je, že obsahuje i takové typy koření, které v domácí kuchyni málokdy samostatně najdete (jako např. semínka hořčice).

Toto speciální balení i s recepturou zakoupíte za 14,90 Kč v akčních zónách prodejen Billa, Penny Market a Globus.

 

Co všechno dalšího můžeme do octa nakládat?

Do octového nálevu můžete ponořit i další tradiční dobroty – hříbky, zeleninu, lusky, pikantí cibulky, feferonky, fazole, kukuřičky či oblíbené utopence.

 

Ostatně více receptů a tipů na zavařování najdete na webu bzeneckyocet.cz

 

Existuje více druhů octa? A k čemu jsou vhodné?

Pod značkou Bzenecký ocet naleznete na trhu v těchto pohledných skleněných láhvích i vysoce kvalitní ovocné octy. Například vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a výraznou chutí a vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience. Zakoupíte za 34,90 Kč ve většině obchodních řetězců nebo stejně tak jako ostatní zde zmíněné výrobky na www.bzeneckyocet.cz nebo telefonu 518 384 037.
 


Nabídka je platná od data vysílání (19.6.2011) 30 dní.

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Loskuták: Mop Vileda

SOUTĚŽTE o praktický a moderní úklidový mop od Viledy! »

Třásňový mop z mikrovlákna vyrobený z recyklovaných materiálů rychle a efektivně vyčistí vaší podlahu. Trojúhelníkový tvar vám zajistí snadný úklid v rozích! Nový Easy Wring and Clean splní vaše potřeby. A právě teď ho můžete vyhrát! více»
Rady ptáka Loskutáka - Logo - 4

CELÝ NOVÝ DÍL: Rady ptáka Loskutáka - 24. 9. 2016 »

Abyste se nenudili, je tu pořad pro kutily. více»
Rady ptáka Loskutáka - Soutěž o kamenný koberec Piedra - 1

Kdo VYHRÁL POUKAZ na plovoucí dlažbu PIEDRA v hodnotě 5.000 Kč? »

Kamenný koberec PIEDRA je praktická litá podlaha (dlažba) ze směsi jemných přírodních oblázků a pojiva. Jedná se o univerzální finální povrch, který se aplikuje na nejrůznější typy venkovních a vnitřní ploch a podlah. A kdo získá poukaz na jeho nákup? Nejste to vy? Podívejte se. více»
Loskuták soutěž: Windomatic

ZNÁME VÝHERCE soutěže o elektrický vysavač oken pro dokonalou čistotu »

Mějte konečně čistá okna a netrapte se u jejich mytí! S elektrickým vysavačem na okna Windomatic se budou jen lesknout! Po umytí okna vysaje do sucha. Bez šmouh, bez kapek. více»
Loskuták - 618. díl - 6

Recept: Marinovaná prsa s kuskusovým salátem »

Připravte si s námi krůtí prsa marinovaná v citrónovém tymiánu s kuskusovým salátem s tomaty. více»
2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Karolina 21:38 21.07.2016
To jsou užitečné rady. Zavařuji každý rok a sklenice vydrží většinou do Vánoc. Nechávám si záležet na nálevech, pár receptů jsem sepsala i zde pro fajnšmekry: http://makova-panenka.cz/recepty/zavarovani-okurek...
Gita 09:02 20.07.2014
Už ani Bzenecký ocet není co býval před pár léty.