Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

VÝROBA: Domácí kozí sýry

Vložit video na:

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

Mléko (základní dávka 10 l) v hrnci zahříváme po určitou dobu na 85 ºC, na tento úkon skutečně použijeme teploměr. Poté je třeba mléko ochladit zhruba na 35 ºC, vynasnažíme se postupovat rychle, proto si dáme do dřezu studenou vodu, kterou i vyměníme, abychom proces zkrátili. Pečliví opět mohou použít teploměr. Protože připravujeme nejjednodušší typ sýra, nepotřebujeme profesionální syřidlo. Na vysrážení použijeme ocet (směs horké vody s octem), nemusíme se bát, v sýru se neuchová jeho pach. Kdo bytostně ocet nesnáší, může použít stejně úspěšně citrónovou šťávu. Po přidání octa mléko zamícháme a necháme stát. Dojde ke srážení. Postupně se syrovátka oddělí od základu. Zde nespěcháme, dopřejeme si pauzu. Až je vše vysráženo (1-2 hodiny, tvarohovitou hmotu přecedíme. Použijeme sýrařskou plachetku, která je velmi komfortní a hygienická, ale kdo proces jen tak zkouší, vystačí s velkým kapesníkem v cedníku nebo dětskou látkovou plenou. Do tohoto jednoduchého sýra již nepřidáváme žádnou mléčnou kulturu, smetanu nebo jogurt. Pouze jej namočíme na několik hodin do slané lázně (na 10 l vody 5 lžic soli), můžeme přikápnout i trochu octa. Právě správné nasolení vyžaduje asi nejvíc zkušeností. Jestli jste slyšeli o přídavku chloridu vápenatého – právě nyní je ta fáze, kdy se může přidat. Nemusíte se bát škodlivé chemie. Chlorid uzavírá povrch sýra, zlepšuje jeho kvalitu. Poté hmotu dáváme do formiček na sýr, ale opět můžeme využít i třeba jednoduchou plastovou nádobku od pomazánkového másla apod. Sýr můžeme nechat čistý anebo jej obalíme v bylinkách nebo dokonce bylinky a třeba i sušená rajčata do sýra zapracujeme při formování.

Tímto jednoduchým způsobem bez syřidla se připravuje např. indický paneer. Sýr je zcela přírodní, můžeme jej nazvat třeba „živý tvaroh“, neobsahuje žádné stabilizátory, vydrží v chladnu zhruba 10 dnů. Kozí mléko se lépe tráví než kravské, obsahuje více vápníku. Říká se, že je elixírem krásy a dlouhověkosti. Nicméně sýr si můžete podobně připravit i z kvalitního kravského mléka, nejlépe z farmy. Nepoužívejte upravené trvanlivé mléko.
 

Celý postup můžete vidět ve videu.

 



Sedačka PHASE

Soutěž: Kdo vyhrál voucher v hodnotě 30.000 Kč na nákup sedačky PHASE? »

Loskuták vám přinesl další soutěž. Tentokrát jste mohli vyhrát voucher v hodnotě 30.000 Kč na nákup sedací soupravy od společnosti Sedačky Phase. Kdo si pustil domů pohodlí, eleganceli a funkčnost? více»
Wolf garten: Natura Bio Zahradní hnojivo

Zahrada k nakousnutí: Soutěžili jste s Loskutákem o hnojivo na zeleninu od WOLF GARTEN »

Pět z vás mohlo vyhrát dvě balení čistě rostlinného universálního hnojiva na zeleninu, Natura Bio od společnosti WOLF GARTEN. Jste mezi výherci? více»
Rady ptáka Loskutáka

NEJNOVĚJŠÍ DÍL: Rady ptáka Loskutáka - 17. 3. 2018 »

Abyste se nenudili, je tu pořad pro kutily! Plný rad, inspirace a nápadů pro zahrádkáře, kutily i chovatele. Odpoví vám na vše, o vás zajímá a s moderátorem Petrem Rychlým. více»
Loskuták: Salát s vodnicí

RECEPT: Salát s vodnicí, zauzeným pstruhem a křenovou šlehačkou »

Co takhle zkusit něco, co až tak neznáte? Neznamená to, že vám to nemusí chutnat! Uzený pstruh s vodnicí, která chuťově připomíná mix ředkvičky a kedlubny je správnou volbou. Tato kombinace mile překvapí, tak do toho. více»
Loskuták - 618. díl - 6

Recept: Marinovaná prsa s kuskusovým salátem »

Připravte si s námi krůtí prsa marinovaná v citrónovém tymiánu s kuskusovým salátem s tomaty. více»
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře