Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

VÝROBA: Domácí kozí sýry

Vložit video na:

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

Mléko (základní dávka 10 l) v hrnci zahříváme po určitou dobu na 85 ºC, na tento úkon skutečně použijeme teploměr. Poté je třeba mléko ochladit zhruba na 35 ºC, vynasnažíme se postupovat rychle, proto si dáme do dřezu studenou vodu, kterou i vyměníme, abychom proces zkrátili. Pečliví opět mohou použít teploměr. Protože připravujeme nejjednodušší typ sýra, nepotřebujeme profesionální syřidlo. Na vysrážení použijeme ocet (směs horké vody s octem), nemusíme se bát, v sýru se neuchová jeho pach. Kdo bytostně ocet nesnáší, může použít stejně úspěšně citrónovou šťávu. Po přidání octa mléko zamícháme a necháme stát. Dojde ke srážení. Postupně se syrovátka oddělí od základu. Zde nespěcháme, dopřejeme si pauzu. Až je vše vysráženo (1-2 hodiny, tvarohovitou hmotu přecedíme. Použijeme sýrařskou plachetku, která je velmi komfortní a hygienická, ale kdo proces jen tak zkouší, vystačí s velkým kapesníkem v cedníku nebo dětskou látkovou plenou. Do tohoto jednoduchého sýra již nepřidáváme žádnou mléčnou kulturu, smetanu nebo jogurt. Pouze jej namočíme na několik hodin do slané lázně (na 10 l vody 5 lžic soli), můžeme přikápnout i trochu octa. Právě správné nasolení vyžaduje asi nejvíc zkušeností. Jestli jste slyšeli o přídavku chloridu vápenatého – právě nyní je ta fáze, kdy se může přidat. Nemusíte se bát škodlivé chemie. Chlorid uzavírá povrch sýra, zlepšuje jeho kvalitu. Poté hmotu dáváme do formiček na sýr, ale opět můžeme využít i třeba jednoduchou plastovou nádobku od pomazánkového másla apod. Sýr můžeme nechat čistý anebo jej obalíme v bylinkách nebo dokonce bylinky a třeba i sušená rajčata do sýra zapracujeme při formování.

Tímto jednoduchým způsobem bez syřidla se připravuje např. indický paneer. Sýr je zcela přírodní, můžeme jej nazvat třeba „živý tvaroh“, neobsahuje žádné stabilizátory, vydrží v chladnu zhruba 10 dnů. Kozí mléko se lépe tráví než kravské, obsahuje více vápníku. Říká se, že je elixírem krásy a dlouhověkosti. Nicméně sýr si můžete podobně připravit i z kvalitního kravského mléka, nejlépe z farmy. Nepoužívejte upravené trvanlivé mléko.
 

Celý postup můžete vidět ve videu.

 



Easy Wring Ultramat od Viledy

Čisté podlahy bez námahy! Kdo VYHRÁL moderní a velmi praktický mop od Viledy? »

Easy Wring Ultramat od Viledy je vhodný na všechny typy podlah. Jeho 100% mikrovlákna perfektně vyčistí vaší podlahu. A díky pedálu se nebudete namáhat při ždímání. Také má XXL power zónu pro hloubkové čištění podlah a tedy jednodušší odstranění odolné špíny. Tři z vás ho mohli vyhrát, jste to vy? více»
Peří Mareš

ZNÁME VÝHERCE dárkového poukazu Peří Mareš v hodnotě 3.500 Kč! »

Zkoušeli jste štěstí a soutěžili společně s Loskutákem a čistírnou peří Mareš o dárkový poukaz v hodnotě 3.500 Kč, který lze použít jak na čištění péřových dek a polštářů, tak na nákup jakýchkoli péřových výrobků firmy Mareš. Kdo ho vyhrál? více»
Petr Rychlý - Rady ptáka Loskutáka

Ideální dárek do každé domácnosti: Nová kniha s recepty z pořadu Rady ptáka Loskutáka vás nadchne! »

Jste fanoušky kutilského pořadu Rady ptáka Loskutáka? V tom případě pro vás máme vynikající novinku – už od úterý 7. listopadu bude na stáncích k dostání unikátní kniha s recepty! Petra Rychlého! více»
Loskuták: Potočnice

Potočnice: léčivka i lahůdková listová zelenina »

Potočnice lékařská, někdy také řeřicha potoční, se od mladší doby kamenné používá jako potravina a známé je i její využití jako léčivky. Dnes se řadí i mezi pochoutkovou zeleninu. Zjistěte o ní více a pěstujte ji doma. více»
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře