Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

VÝROBA: Domácí kozí sýry

Loskuták: Kozí sýry

Vložit video na:

Naučte se výrobu jednoduchého domácího kozího sýra z čerstvého mléka!

Mléko (základní dávka 10 l) v hrnci zahříváme po určitou dobu na 85 ºC, na tento úkon skutečně použijeme teploměr. Poté je třeba mléko ochladit zhruba na 35 ºC, vynasnažíme se postupovat rychle, proto si dáme do dřezu studenou vodu, kterou i vyměníme, abychom proces zkrátili. Pečliví opět mohou použít teploměr. Protože připravujeme nejjednodušší typ sýra, nepotřebujeme profesionální syřidlo. Na vysrážení použijeme ocet (směs horké vody s octem), nemusíme se bát, v sýru se neuchová jeho pach. Kdo bytostně ocet nesnáší, může použít stejně úspěšně citrónovou šťávu. Po přidání octa mléko zamícháme a necháme stát. Dojde ke srážení. Postupně se syrovátka oddělí od základu. Zde nespěcháme, dopřejeme si pauzu. Až je vše vysráženo (1-2 hodiny, tvarohovitou hmotu přecedíme. Použijeme sýrařskou plachetku, která je velmi komfortní a hygienická, ale kdo proces jen tak zkouší, vystačí s velkým kapesníkem v cedníku nebo dětskou látkovou plenou. Do tohoto jednoduchého sýra již nepřidáváme žádnou mléčnou kulturu, smetanu nebo jogurt. Pouze jej namočíme na několik hodin do slané lázně (na 10 l vody 5 lžic soli), můžeme přikápnout i trochu octa. Právě správné nasolení vyžaduje asi nejvíc zkušeností. Jestli jste slyšeli o přídavku chloridu vápenatého – právě nyní je ta fáze, kdy se může přidat. Nemusíte se bát škodlivé chemie. Chlorid uzavírá povrch sýra, zlepšuje jeho kvalitu. Poté hmotu dáváme do formiček na sýr, ale opět můžeme využít i třeba jednoduchou plastovou nádobku od pomazánkového másla apod. Sýr můžeme nechat čistý anebo jej obalíme v bylinkách nebo dokonce bylinky a třeba i sušená rajčata do sýra zapracujeme při formování.

Tímto jednoduchým způsobem bez syřidla se připravuje např. indický paneer. Sýr je zcela přírodní, můžeme jej nazvat třeba „živý tvaroh“, neobsahuje žádné stabilizátory, vydrží v chladnu zhruba 10 dnů. Kozí mléko se lépe tráví než kravské, obsahuje více vápníku. Říká se, že je elixírem krásy a dlouhověkosti. Nicméně sýr si můžete podobně připravit i z kvalitního kravského mléka, nejlépe z farmy. Nepoužívejte upravené trvanlivé mléko.
 

Celý postup můžete vidět ve videu.

 



Loskuták: Trávníkové hnojivo Expert Podzim Plus

Připravte trávník na zimu. Odolnost a výživu po celé měsíce zajistí hnojivo EXPERT Podzim Plus! VYHRAJTE 10 kg balení »

Tři z vás mohou vyhrát podzimní trávníkové hnojivo EXPERT Podzim Plus 10kg, vhodné pro podzimní výživu všech druhů trávníků od společnosti FORESTINA – českého výrobce zahradních hnojiv a substrátů. Tak zkuste štěstí. více»
Loskuták soutěž: Windomatic

Čistá okna rychle a bez šmouh! Známe výherce elektrického vysavače oken »

Mějte konečně čistá okna a netrapte se u jejich mytí! S elektrickým vysavačem na okna Windomatic od Viledy se budou jen lesknout! Po umytí okna vysaje do sucha, zůstanou čistá bez šmouh i kapek. Tři z vás ho mohli vyhrát, nejste mezi šťastlivci? více»
Loskuták: Háčkované boty

Háčkované boty z žabek »

Po létě nám doma často zbudou žabky, které již dosloužily, ale podrážka je stále v pořádku. Nebo si můžeme takové boty koupit v letních slevách za pár korun. Po sezóně si s nimi můžeme pěkně pohrát! Podívejte se, jak z nich lze vykouzlit podzimní model nebo domácí obuv. více»
Loskuták: Grilovaný steak

RECEPT: Hovězí steak s houbovým salátem »

I na sklonku léta se dá pořád grilovat a tento recept je prostě jedna báseň. více»
0 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře