Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Šafrán - vytrvalá, 8 až 12 cm vysoká bylina vyrůstající z 5 až 13 mm velké hlízy. Květ je nejčastěji jeden, purpurový, levandulový, bílý nebo pruhovaný a plodem jsou tobolky.

Pěstování šafránu

Šafrán - vytrvalá, 8 až 12 cm vysoká bylina vyrůstající z 5 až 13 mm velké hlízy. Květ je nejčastěji jeden, purpurový, levandulový, bílý nebo pruhovaný a plodem jsou tobolky.

Reportáž z jediného místa v Evropě kde se pěstuje šafrán.

Proč se šafránu daří právě v Mondu?
Je to dáno podmínkami, především jaká je zde půda. To složení je tak důležité, že už 20 metrů odtud nemusí být ta půda vhodná. Takže to je ta první podmínka. Ta druhá je to, jak je ta půda tady vysušená. Nemusí být úplně přeschlá. To odpovídá také přesně. A potom sluneční svit, úhel dopadu slunečních paprsků.

Jak se pěstuje šafrán?
Květy se posbírají a tím je konec sezóny. Na jaře je zde potom vyseté žito. To žito vyroste, sklízí se v srpnu. Půda se zoře a zkypří a v říjnu tady opět vyrostou květy. Takhle se to využívá. Po čase, když zjistí, že už to málo kvete na nějakém místě, tak se cibulky dokoupí a vymění. Ta cibulka zůstává v zemi 10 – 20 let.

Jak vypadá sklizeň šafránu?
Sklizeň trvá tři až čtyři týdny. Políčka jsou rozdělená, patří jednotlivým rodinám, které se o ně starají. Sbírat květy se chodí ráno, pravidelně každý den. Důležité je rostlinu uštípnout tam, kde vyrůstá ze země, květ se ulomí. Nasbírané květy se odnesou domů a večer se sejde celá rodina a vylamuje z květů červené tyčinky. Ty se potom suší. Důležité je, že se tyčinky nesmí dostat na světlo ani při sušení ani při skladování. Trvá to tři až čtyři týdny.

Závěrečný produkt – sušený šafrán.
Zajímavé je, že šafrán z Mondu je třikrát až čtyřikrát silnější než šafrán například z Turecka, ze Španělska nebo z Francie. Je velmi kvalitní.

Co se z něho vyrábí?
Hlavním produktem ze šafránu, který se v současné době vyrábí, je chléb. Má krásně žlutou barvu a výbornou chuť.

A co dál se z něho vyrábí?
Dalším produktem jsou šafránové nudle, které se používají k masu. Zajímavostí je, že sušený šafrán je červený, ale když se přidává do potravin, jsou žluté.

Loskuták - 614. dil - 1

Péče o vodomilné rostliny »

Pokud máte doma jezírko, je nezbytné ho po zimě vyčistit. Také je potřeba zkontrolovat pobřežní rostlinky a doplnit nové vodní. A to vše probereme v této reportáži, tak se podívejte. více»
Loskuták - 611. díl - 5

Túje, jalovec, cypříšky »

V reportáži si představíme tři nejznámější jehličnany na živé ploty a stručně je rozlišíme. Zaměříme se i na jejich péči a prakticky si ukážeme řez živého plotu i jarní ošetření půdy a okolí. Samozřejmě kromě plotů lze tyto jehličnany vysadit i jako solitéry. více»
Loskuták - 611. díl - 11

Kosatečky »

V reportáži si představíme málo známý druh časných nízkých kosatců, zvaných také kosatečky. Kvetou od konce února a v březnu, zároveň se sněženkami. Mají velmi výrazné květy ve směsi barev. Vyniknou na skalkách, okrajích záhonů, případně v nádobách. A nejsou pěstitelsky náročné. více»
Loskuták: 607. díl - 4

Květiny ČEMEŘICE – méně známý posel jara »

Ukážeme vám krásné čemeřice, které na konci zimy nejdříve pěstujeme v interiéru a posléze se přesadí do zahrady, nebo větších venkovních nádob. Jsou to výrazné časně kvetoucí trvalky. více»
2 hlasů
Vaše hodnocení