Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?

Domácí sýr a tvaroh

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?
Základní surovinou pro zhotovení tvarohu či sýru je zakysané mléko - ovšem pozor, je nutné, aby mléko zkyslo při pokojové teplotě, a nikoliv v lednici, kde získává hořkou pachuť. Mléko zkysne za dva dny, během nichž se v něm vytvoří malé hrudky. V tento okamžik mléko vlijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Jako indikátor správné teploty tekutiny poslouží náš prst – začne-li nás v lázni pálit, nádobu odstavíme a husté mléko vlijeme do plátýnka, které vložíme do cedníku a spolu s ním do většího hrnce, aby mohla odtékat syrovátka. Směs necháme odkapat, nebo ji v plátýnku stlačíme. Získáme měkký tvaroh, který může být základem pro pomazánku nebo pikantní sýr.
K výrobě sýra stačí smíchat v misce trochu tvarohu se solí a kmínem, neprodyšně překrýt celofánovou fólií a nechat na teplém místě 3-4 dny. Poté můžeme sýr dochutit paprikou nebo cibulí.


Loskuták - 608. díl - 5

RECEPT: Cibulový džem »

Zkuste senzační cibulovou marmeládu a zajímavou a chutnou vepřovou pomazánku! více»
6 hlasů
Vaše hodnocení