Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?

Domácí sýr a tvaroh

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?
Základní surovinou pro zhotovení tvarohu či sýru je zakysané mléko - ovšem pozor, je nutné, aby mléko zkyslo při pokojové teplotě, a nikoliv v lednici, kde získává hořkou pachuť. Mléko zkysne za dva dny, během nichž se v něm vytvoří malé hrudky. V tento okamžik mléko vlijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Jako indikátor správné teploty tekutiny poslouží náš prst – začne-li nás v lázni pálit, nádobu odstavíme a husté mléko vlijeme do plátýnka, které vložíme do cedníku a spolu s ním do většího hrnce, aby mohla odtékat syrovátka. Směs necháme odkapat, nebo ji v plátýnku stlačíme. Získáme měkký tvaroh, který může být základem pro pomazánku nebo pikantní sýr.
K výrobě sýra stačí smíchat v misce trochu tvarohu se solí a kmínem, neprodyšně překrýt celofánovou fólií a nechat na teplém místě 3-4 dny. Poté můžeme sýr dochutit paprikou nebo cibulí.

Bylinky

Tradiční kořeninové bylinky asijské kuchyně »

V této reportáži vám předvedeme méně známé, ale dnes již běžně dostupné byliny, které se používají v asijské kuchyni. Všechny druhy se dají běžně koupit v každé lépe zásobované vietnamské tržnici. A dodají pokrmům onu skvělou chuť i vůni. více»
Potraviny - Řapíkatý celer

Fenykl a řapíkatý celer »

Fenykl a řapíkatý celer obsahují mnoho tělu prospěšných látek. Svou chutí také okouzlí. Jak je v soudobé kuchyni používat? A pěstovat? Zjistíte v této reportáži. více»
Salát

Přehled listových salátů »

Běžný hlávkový salát tentokrát jednoduše přeskočíme, neboť patří k zavedené zelenině. A v reportáži si představíme další saláty – římský či dubový a vzpomeneme také hlávkovou čekanku a ostatní listovou zeleninu jako roketa. více»
Rybí filet

Proč konzumovat mražené ryby? »

V dnešní reportáži bychom chtěli poradit všem, kteří nejedí kapra na Štědrý večer, s výběrem filé z mořských ryb. Chlazené ryby nemus být zdaleka tak čerstvé jako ty mražené. Zjistěte více. více»
Tescoma s chutí - Španělská tortilla s pečenými paprikami

Bramborová tortilla s hlívou na oboustranné pánvi »

Už jste slyšeli o oboustranné pánvi? Nabízí novou dimenzi vaření. Smažení, pečení, a dušení pokrmů je v ní kratší, propečení rovnoměrné, s minimálním množstvím tuku. Proč si kulinaření neusnadnit, když to jde tak snadno! A ještě přidáme jeden skvělý recept, tak se mrkněte. více»
2 hlasů
Vaše hodnocení