Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?

Domácí sýr a tvaroh

Jak vyrobit domácí tvaroh či sýr?
Základní surovinou pro zhotovení tvarohu či sýru je zakysané mléko - ovšem pozor, je nutné, aby mléko zkyslo při pokojové teplotě, a nikoliv v lednici, kde získává hořkou pachuť. Mléko zkysne za dva dny, během nichž se v něm vytvoří malé hrudky. V tento okamžik mléko vlijeme do hrnce a pomalu zahříváme. Jako indikátor správné teploty tekutiny poslouží náš prst – začne-li nás v lázni pálit, nádobu odstavíme a husté mléko vlijeme do plátýnka, které vložíme do cedníku a spolu s ním do většího hrnce, aby mohla odtékat syrovátka. Směs necháme odkapat, nebo ji v plátýnku stlačíme. Získáme měkký tvaroh, který může být základem pro pomazánku nebo pikantní sýr.
K výrobě sýra stačí smíchat v misce trochu tvarohu se solí a kmínem, neprodyšně překrýt celofánovou fólií a nechat na teplém místě 3-4 dny. Poté můžeme sýr dochutit paprikou nebo cibulí.

zelí

Kvašená zelenina »

Kvašená zelenina je vitamínovou bombou, která obsahuje mnoho enzymů a má příznivý vliv na trávení. Domácí příprava přitom není nijak složitá. Podívejte se, jak správně fermentovat. více»
Hermelínová pomazánka ILUSTRAČNÍ FOTO

Nakládaný hermelín »

V této reportáži nás Iva Bartošová naučí, jak správně postupovat při nakládání hermelínu a ukáže nám dva netradiční recepty nakládaného hermelínu – „Datlování“ a „Kapr na kmíně“. Tak se podívejte a inspirujte. více»
Sušené houby

Sušení hub, ovoce a zeleniny v moderních sušičkách »

Sušení ovoce, hub a zeleniny patří mezi nejstarší způsoby jejich konzervace. Nejenže se jedná o proceduru velmi jednoduchou, ale také zdravou. A dnes máme na trhu speciální sušičky, se kterými to hravě zvládneme. Kterou si ale vybrat? více»
Fazolové lusky

Luskové fazolky a fazole »

Obecně rozlišujeme fazolové lusky a fazole, jak je pěstovat? A na co se hodí? Zjistěte. více»
Jídlo s masem

RECEPT: Závitky s domácím jogurtem a francouzský salát »

Maso a jogurt! Připadá vám toto spojení divné? Naopak báječně chutná. Vybrali jsme pro vás recept na závitky z vepřového bůčku s křenovým domácím jogurtem. více»
3 hlasů
Vaše hodnocení