Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Jak se správně dělá .... Segedínský guláš

Rady ptáka Loskutáka - 6. 5. 2007 - Jak se co dělá: segedinský guláš

Vložit video na:

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Podle věhlasného maďarského kuchaře Elek Magyara připravujeme maďarský segedinský guláš z vepřového masa na rozdíl od maďarského guláše, který je připravován z masa hovězího. Pracujeme se stejnými surovinami i stejným postupem jako při přípravě perkeltu.

Szegedin (maďarsky Szeged) je samosprávné město v jižním Maďarsku v ústí řeky Maruše vtékající do Tisy. Je to zemědělská oblast známá pěstováním zeleniny zejména paprik, dále věhlasná výrobky masného průmyslu, salámů. Disponuje k tomu potřebným chovem kvalitních vepříků.

Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.

Segedínský guláš není, jak by se mohlo zdát, typické jídlo města Szegedu, ale
Jiná verze: Budapešťský soudce Székely dal název guláši, jemuž my říkáme segedín. Nechal si ho totiž ve své oblíbené hospůdce udělat ze zbytků zelí a guláše.


SZÉKELYGULYÁS čili SEGEDÍN
Ingredience:

  • 400 g vepřového masa z plecka a bůčku

 

  • 300 g kysaného zelí

 

  • 150 g slaniny

 

  • 2 lžíce sádla

 

  • 2 cibule

 

  • 2 lžíce mouky

 

  • 200 ML smetany

 

  • 3 lžíce sladké papriky

 

  • 3 bobkové listy

 

  • 6 kuliček nového koření

 

  • pepř, sůl

Postup:
Maso - nejvhodnější je z bůčku nebo ramínka – nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolíme, opepříme a jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou a necháme pod pokličkou dusit. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou. Dusíme pod pokličkou asi ¾ hodiny. Mouku rozmícháme ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme na mírném ohni dojít. Plátky slaniny nařízneme po jedné straně a vzniklý „hřebínek“ opečeme na pánvi z obou stran.

Loskuták: Zvěřinová paštika

RECEPT: Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou »

Připravte si společně s Petrem Rychlým výbornou domácí zvěřinovou paštiku s brusinkovou omáčkou! více»
Loskuták: Karbanatky

RECEPT: Houbové karbanátky s česnekovým zákysem »

Připravte si společně s Petrem Rychlým chutné karbanátky plněné houbami se šťouchanými bramborami a česnekovým zákysem. více»
Loskuták: Recept - krkovička

RECEPT na gril: Krkovička s mrkví a cuketou »

Zpříjemněte si konec léta ještě skvělou grilovačkou! Petr Rychlý vám přináší skvělý recept, na kterém si jistě pochutnáte. více»
Loskuták: Chilli

Chilli papričky »

Obliba ostrých jídel kořeněných chilli papričkami celosvětově roste. Proto vám v této reportáži představíme sortiment pálivých papriček hlavně z druhu Capsicum chinense, vysvětlíme některé mylné informace, ukážeme, jak si vypěstovat dostatek pálivých papriček v truhlíku na balkoně a poradíme s tím, jak chilli zakonzervovat v olivovém oleji. A nejen to, tak se podívejte! více»
Loskuták: Rajčata

RECEPT: Rajčata plněná rýží »

Připravte si spolu s námi výbornou a zdravou večeři. Při přípravě zužitkujete právě dozrávající rajčata. Stejně tak se však recept hodí i pro jinou zeleninu, například cuketu. více»
9 hlasů
Vaše hodnocení