Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Jak se správně dělá .... Segedínský guláš

Rady ptáka Loskutáka - 6. 5. 2007 - Jak se co dělá: segedinský guláš

Vložit video na:

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Podle věhlasného maďarského kuchaře Elek Magyara připravujeme maďarský segedinský guláš z vepřového masa na rozdíl od maďarského guláše, který je připravován z masa hovězího. Pracujeme se stejnými surovinami i stejným postupem jako při přípravě perkeltu.

Szegedin (maďarsky Szeged) je samosprávné město v jižním Maďarsku v ústí řeky Maruše vtékající do Tisy. Je to zemědělská oblast známá pěstováním zeleniny zejména paprik, dále věhlasná výrobky masného průmyslu, salámů. Disponuje k tomu potřebným chovem kvalitních vepříků.

Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.

Segedínský guláš není, jak by se mohlo zdát, typické jídlo města Szegedu, ale
Jiná verze: Budapešťský soudce Székely dal název guláši, jemuž my říkáme segedín. Nechal si ho totiž ve své oblíbené hospůdce udělat ze zbytků zelí a guláše.


SZÉKELYGULYÁS čili SEGEDÍN
Ingredience:

  • 400 g vepřového masa z plecka a bůčku

 

  • 300 g kysaného zelí

 

  • 150 g slaniny

 

  • 2 lžíce sádla

 

  • 2 cibule

 

  • 2 lžíce mouky

 

  • 200 ML smetany

 

  • 3 lžíce sladké papriky

 

  • 3 bobkové listy

 

  • 6 kuliček nového koření

 

  • pepř, sůl

Postup:
Maso - nejvhodnější je z bůčku nebo ramínka – nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolíme, opepříme a jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou a necháme pod pokličkou dusit. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou. Dusíme pod pokličkou asi ¾ hodiny. Mouku rozmícháme ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme na mírném ohni dojít. Plátky slaniny nařízneme po jedné straně a vzniklý „hřebínek“ opečeme na pánvi z obou stran.

Jídlo s masem

RECEPT: Závitky s domácím jogurtem a francouzský salát »

Maso a jogurt! Připadá vám toto spojení divné? Naopak báječně chutná. Vybrali jsme pro vás recept na závitky z vepřového bůčku s křenovým domácím jogurtem. více»
Kurkuma

Kurkuma »

Znáte Kurkumu? Je to léčivá rostlina, koření i barvivo! Zjistěte o ní více. více»
Bylinky a vitamíny - 1

Bylinkové truhlíky: Kombinace »

I když používáme v kuchyni řadu sušeného koření, vždy dodá jídlu tu pravou chuť přídavek čerstvé bylinky. Navíc truhlíky jsou velmi hezké a příjemně voní. A nemusíme být ani hospodyňka, ani zahradník, abychom měli pár bylinek k ruce. více»
Výživa dětí - 3

Dobroty nejen na dětskou párty »

V této reportáži nám pan Karel Havlíček připraví rychlé a jednoduché recepty, které jsou vhodné na narozeninovou oslavu, dětský den, oslavu konce školního roku, nebo jen tak pro vaše děti jako netradiční odpolední svačinu. Předvedeme si také osvěžující nealko nápoj, který uhasí žízeň v horkém letním dni. více»
vaření v páře 2

Inteligentní vaření v páře »

Chcete začít jíst zdravě, ale zároveň nemáte čas, abyste se přípravě pokrmů dlouho a pracně věnovali? Řešení nabízí „Inteligentní vaření v páře“. Zjistěte více. více»
7 hlasů
Vaše hodnocení