Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Jak se správně dělá .... Segedínský guláš

Rady ptáka Loskutáka - 6. 5. 2007 - Jak se co dělá: segedinský guláš

Vložit video na:

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Podle věhlasného maďarského kuchaře Elek Magyara připravujeme maďarský segedinský guláš z vepřového masa na rozdíl od maďarského guláše, který je připravován z masa hovězího. Pracujeme se stejnými surovinami i stejným postupem jako při přípravě perkeltu.

Szegedin (maďarsky Szeged) je samosprávné město v jižním Maďarsku v ústí řeky Maruše vtékající do Tisy. Je to zemědělská oblast známá pěstováním zeleniny zejména paprik, dále věhlasná výrobky masného průmyslu, salámů. Disponuje k tomu potřebným chovem kvalitních vepříků.

Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.

Segedínský guláš není, jak by se mohlo zdát, typické jídlo města Szegedu, ale
Jiná verze: Budapešťský soudce Székely dal název guláši, jemuž my říkáme segedín. Nechal si ho totiž ve své oblíbené hospůdce udělat ze zbytků zelí a guláše.


SZÉKELYGULYÁS čili SEGEDÍN
Ingredience:

  • 400 g vepřového masa z plecka a bůčku

 

  • 300 g kysaného zelí

 

  • 150 g slaniny

 

  • 2 lžíce sádla

 

  • 2 cibule

 

  • 2 lžíce mouky

 

  • 200 ML smetany

 

  • 3 lžíce sladké papriky

 

  • 3 bobkové listy

 

  • 6 kuliček nového koření

 

  • pepř, sůl

Postup:
Maso - nejvhodnější je z bůčku nebo ramínka – nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolíme, opepříme a jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou a necháme pod pokličkou dusit. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou. Dusíme pod pokličkou asi ¾ hodiny. Mouku rozmícháme ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme na mírném ohni dojít. Plátky slaniny nařízneme po jedné straně a vzniklý „hřebínek“ opečeme na pánvi z obou stran.

Kuchařka Sladké Bary - Stáňa Mutlová - 1

Čokoládový dort v podzimním designu »

V této reportáži si upečeme s cukrářkou Stáňou Mutlovou, která se umístila na 3. místě v soutěži Svatební dort roku 2014 v kategorii Svatební design dortu, jednoduchý čokoládový dort v podzimním designu. Podívejte se! více»
Halloweenská tykev

RECEPT: Jednoduché pečené tykve »

Halloween už je skoro za dveřmi. Lámete si hlavu, co udělat se zbytkem vydlabané dýně? Nezoufejte a zkuste třeba tento zajímavý recept na zapečené houby s dýní. Máme pro vás celý postup. více»
Halloweenské inspirace - 15

Tykve pro krásu i do kuchyně »

Existuje několik druhů tykví, které se od sebe liší. Znáte je? Podívejte se na reportáž, ve které nám pan Gajdoštin ukáže ty nejznámější. více»
Brambory jako zahušťovadlo

Skladování a výběr brambor »

V následující reportáži si povíme o konzumních pozdních bramborách, jejich sklizeň se nyní blíží závěru. Tyto brambory nakupujeme, jíme a případně také skladujeme až do jara. Na co bychom si při jejich výběru měli dát pozor a jak správně je skladovat? Podívejte se. více»
zelí

Kvašená zelenina »

Kvašená zelenina je vitamínovou bombou, která obsahuje mnoho enzymů a má příznivý vliv na trávení. Domácí příprava přitom není nijak složitá. Podívejte se, jak správně fermentovat. více»
7 hlasů
Vaše hodnocení