Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Jak se správně dělá .... Segedínský guláš

Rady ptáka Loskutáka - 6. 5. 2007 - Jak se co dělá: segedinský guláš

Vložit video na:

Předvedeme si, jak správně udělat Segedínský guláš a jak se vlastně správně jmenuje.

Podle věhlasného maďarského kuchaře Elek Magyara připravujeme maďarský segedinský guláš z vepřového masa na rozdíl od maďarského guláše, který je připravován z masa hovězího. Pracujeme se stejnými surovinami i stejným postupem jako při přípravě perkeltu.

Szegedin (maďarsky Szeged) je samosprávné město v jižním Maďarsku v ústí řeky Maruše vtékající do Tisy. Je to zemědělská oblast známá pěstováním zeleniny zejména paprik, dále věhlasná výrobky masného průmyslu, salámů. Disponuje k tomu potřebným chovem kvalitních vepříků.

Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.

Segedínský guláš není, jak by se mohlo zdát, typické jídlo města Szegedu, ale
Jiná verze: Budapešťský soudce Székely dal název guláši, jemuž my říkáme segedín. Nechal si ho totiž ve své oblíbené hospůdce udělat ze zbytků zelí a guláše.


SZÉKELYGULYÁS čili SEGEDÍN
Ingredience:

  • 400 g vepřového masa z plecka a bůčku

 

  • 300 g kysaného zelí

 

  • 150 g slaniny

 

  • 2 lžíce sádla

 

  • 2 cibule

 

  • 2 lžíce mouky

 

  • 200 ML smetany

 

  • 3 lžíce sladké papriky

 

  • 3 bobkové listy

 

  • 6 kuliček nového koření

 

  • pepř, sůl

Postup:
Maso - nejvhodnější je z bůčku nebo ramínka – nakrájíme na kostky. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a v hrnci na sádle opečeme. Přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a maso, osolíme, opepříme a jakmile začne cibule hnědnout, přidáme papriku, bobkový list, nové koření a zalijeme vývarem nebo vodou a necháme pod pokličkou dusit. Kysané zelí přidáme do hrnce i se šťávou. Dusíme pod pokličkou asi ¾ hodiny. Mouku rozmícháme ve sklenici vlažné vody a touto směsí guláš zahustíme. Nakonec přidáme smetanu a necháme na mírném ohni dojít. Plátky slaniny nařízneme po jedné straně a vzniklý „hřebínek“ opečeme na pánvi z obou stran.

Loskuták - 614. dil - 4

Dietní Recept: Fit cheesecake »

V misce smíchejte vanilkový pudink se studeným mlékem, přidejte tvaroh a rozmíchejte. Do směsi přidejte ztužovač rozředěný ve studené vodě. Připravte si dortovou formu, kterou pokryjte vrstvou tvarohovopudinkové směsi. Na směs poklaďte sušenky a ovoce. Natřete zbylou směsí a opět poklaďte ovoce, které můžete ještě přelít rozpuštěnou želatinou. Dort nechte ideálně přes noc vychladit v ledničce. více»
Loskuták - 614. dil - 3

Dietní Recept: Bulgur se zeleninou a tuňákem »

Připravte bulgur dle návodu ve vývaru z ½ kostky bujonu bez soli. Mezitím oloupejte, nakrájejte na kostičky cibulku a orestujte ji. Přidejte k ní česnek, špenát, nakrájené zelí a cherry rajčata a vše poduste. Poté přidejte tuňáka a nechte jej prohřát. Přidejte bulgur a postrouhejte sýrem. více»
Loskuták - 613. díl - 6

Recept: Krémové rizoto s jarní zeleninou, ztraceným vejcem a parmezánem »

V kastrůlku na olivovém oleji zlehka osmahneme šalotku a rýži, kterou nepropíráme. Zalijeme vínem a stále mícháme až se víno odpaří. Trochu osolíme a opepříme a přiléváme vývar a stále na mírném plameni mícháme dokud není rýže ,,aldente“ na skus. Poté stáhneme z plamene a vmícháme máslo a 2/3 parmezánu. Poté orestovanou zeleninu (mrkev, petržel, celer na nudličky, kapustičky na půlky a lusky celé). Dáme vařit vodu s octem a solí. Když přivedeme vodu k varu, vyklepneme do ní vejce opatrně a lžící zabalíme žloutek do bílku a vaříme 4 minuty. Poté vejce přendáme na naservírované rizoto a lehce rozkrojíme, posypeme zbytkem parmezánu a zasypeme sekanou pažitkou. více»
Loskuták - 612. díl - Recept: Uzené

Recept: Domácí uzené s mačkaným bramborem, kopřivami a škvarky »

Zprvu si připravíme maso: Veškeré ingredience dáme do hrnce i s uzeným masem a vaříme na mírném plameni doměkka. Mezitím si připravíme brambory: Kopřivy spaříme horkou vodou, okapeme a nesekáme nahrubo. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme kopřivy a lehce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekané škvarky a smetanu. Promícháme a přidáme vařené brambory a rozmačkáme šťouchadlem. více»
Loskuták - 611. díl - 1

Recept: Jarní salát s hořčičným dresinkem, bramborem a slaninou »

Žampiony omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme restovat. V průběhu restování žampiony osolíme a opepříme, na konci restování je stáhneme z plamene a zakápneme citrónem. Přidáme máslo a hrst petržele. Brambory opečeme na pánvi nebo v troubě na půlky rozkrojené, osolené a opepřené. Pokud pečeme v troubě, přidáme k nim plátky slaniny. Hořčici smícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, smetanou, citrónem a vyšleháme. Oprané a natrhané listy salátu zlehka smícháme s dresinkem, přendáme na talíř, přidáme žampiony, brambory a navrch slaninu. více»
9 hlasů
Vaše hodnocení