Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Méně používané houby v kuchyni

Rady ptáka Loskutáka - 31. 1. 2010 - Méně používané houby v kuchyni

Vložit video na:

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Lanýže
Lanýže se rozlišují dle místa sběru: Francie, Itálie, Chorvatsko, Asie. Právě koncem ledna a začátkem února končí jejich sezóna. Ceny se pohybují mezi 4000–120 000 Kč/Kg. V ČR se občas objevují, ale nemají žádanou kvalitu, navíc jsou zákonem chráněni. Rostou 10–20 cm pod povrchem, hledají se pomocí psů a prasat. Nejčastěji se používají v míchaných vajíčkách, těstovách. Bílé lanýže mají česnekový nádech. V ČR jsou k dostání lanýžové produkty, oleje, apod.


Portobello
Ukážeme si plodnice hnědých žampionů, sadbu hnědého žampiónu, plodící substrát s hnědým žampiónem/Portobellem. Portobello je v podstatě přerostlý hnědý žampión. Hnědé žampióny jsou výraznější chuti než bílé. Jeho výhodou je pevná plodnice, výrazná žampiónová chuť a široké použití v kuchyni. Pěstuje se stejně jako bílý žampion – seznámíme diváky se základním postupem. Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegetariánský hamburger. Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech.


Smrž špičatý a Hřib stříbrný
Do třetice se zmíníme ještě o dalších méně známých houbách v naší kuchyni, konkrétně budeme mít ukázku sušených hub Smrže obecného/špičatého a Hřibu stříbrného, tzv. rosolovky. Tyto houby rostou v Evropě, Turecku, USA, rosolovka v Asii. Jsou k dostání ve specializovaných prodejnách nebo v některých supermarketech. Smrž je považován za opravdovou lahůdku (připravují se plněné, se smetanou, s těstovinami) díky své osobité chuti. Rosolovka spíše v asijské kuchyni.

 

Přečtěte si také:
Pěstování houby Nameko
Pěstování houby Eringii
Pěstování Hlívy ústřičné

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Loskuták - 614. dil - 4

Dietní Recept: Fit cheesecake »

V misce smíchejte vanilkový pudink se studeným mlékem, přidejte tvaroh a rozmíchejte. Do směsi přidejte ztužovač rozředěný ve studené vodě. Připravte si dortovou formu, kterou pokryjte vrstvou tvarohovopudinkové směsi. Na směs poklaďte sušenky a ovoce. Natřete zbylou směsí a opět poklaďte ovoce, které můžete ještě přelít rozpuštěnou želatinou. Dort nechte ideálně přes noc vychladit v ledničce. více»
Loskuták - 614. dil - 3

Dietní Recept: Bulgur se zeleninou a tuňákem »

Připravte bulgur dle návodu ve vývaru z ½ kostky bujonu bez soli. Mezitím oloupejte, nakrájejte na kostičky cibulku a orestujte ji. Přidejte k ní česnek, špenát, nakrájené zelí a cherry rajčata a vše poduste. Poté přidejte tuňáka a nechte jej prohřát. Přidejte bulgur a postrouhejte sýrem. více»
Loskuták - 613. díl - 6

Recept: Krémové rizoto s jarní zeleninou, ztraceným vejcem a parmezánem »

V kastrůlku na olivovém oleji zlehka osmahneme šalotku a rýži, kterou nepropíráme. Zalijeme vínem a stále mícháme až se víno odpaří. Trochu osolíme a opepříme a přiléváme vývar a stále na mírném plameni mícháme dokud není rýže ,,aldente“ na skus. Poté stáhneme z plamene a vmícháme máslo a 2/3 parmezánu. Poté orestovanou zeleninu (mrkev, petržel, celer na nudličky, kapustičky na půlky a lusky celé). Dáme vařit vodu s octem a solí. Když přivedeme vodu k varu, vyklepneme do ní vejce opatrně a lžící zabalíme žloutek do bílku a vaříme 4 minuty. Poté vejce přendáme na naservírované rizoto a lehce rozkrojíme, posypeme zbytkem parmezánu a zasypeme sekanou pažitkou. více»
Loskuták - 612. díl - Recept: Uzené

Recept: Domácí uzené s mačkaným bramborem, kopřivami a škvarky »

Zprvu si připravíme maso: Veškeré ingredience dáme do hrnce i s uzeným masem a vaříme na mírném plameni doměkka. Mezitím si připravíme brambory: Kopřivy spaříme horkou vodou, okapeme a nesekáme nahrubo. Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibuli, přidáme kopřivy a lehce orestujeme. Osolíme, opepříme, přidáme nasekané škvarky a smetanu. Promícháme a přidáme vařené brambory a rozmačkáme šťouchadlem. více»
Loskuták - 611. díl - 1

Recept: Jarní salát s hořčičným dresinkem, bramborem a slaninou »

Žampiony omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a dáme restovat. V průběhu restování žampiony osolíme a opepříme, na konci restování je stáhneme z plamene a zakápneme citrónem. Přidáme máslo a hrst petržele. Brambory opečeme na pánvi nebo v troubě na půlky rozkrojené, osolené a opepřené. Pokud pečeme v troubě, přidáme k nim plátky slaniny. Hořčici smícháme s olivovým olejem, solí, pepřem, smetanou, citrónem a vyšleháme. Oprané a natrhané listy salátu zlehka smícháme s dresinkem, přendáme na talíř, přidáme žampiony, brambory a navrch slaninu. více»
5 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře