Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Méně používané houby v kuchyni

Rady ptáka Loskutáka - 31. 1. 2010 - Méně používané houby v kuchyni

Vložit video na:

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Lanýže
Lanýže se rozlišují dle místa sběru: Francie, Itálie, Chorvatsko, Asie. Právě koncem ledna a začátkem února končí jejich sezóna. Ceny se pohybují mezi 4000–120 000 Kč/Kg. V ČR se občas objevují, ale nemají žádanou kvalitu, navíc jsou zákonem chráněni. Rostou 10–20 cm pod povrchem, hledají se pomocí psů a prasat. Nejčastěji se používají v míchaných vajíčkách, těstovách. Bílé lanýže mají česnekový nádech. V ČR jsou k dostání lanýžové produkty, oleje, apod.


Portobello
Ukážeme si plodnice hnědých žampionů, sadbu hnědého žampiónu, plodící substrát s hnědým žampiónem/Portobellem. Portobello je v podstatě přerostlý hnědý žampión. Hnědé žampióny jsou výraznější chuti než bílé. Jeho výhodou je pevná plodnice, výrazná žampiónová chuť a široké použití v kuchyni. Pěstuje se stejně jako bílý žampion – seznámíme diváky se základním postupem. Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegetariánský hamburger. Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech.


Smrž špičatý a Hřib stříbrný
Do třetice se zmíníme ještě o dalších méně známých houbách v naší kuchyni, konkrétně budeme mít ukázku sušených hub Smrže obecného/špičatého a Hřibu stříbrného, tzv. rosolovky. Tyto houby rostou v Evropě, Turecku, USA, rosolovka v Asii. Jsou k dostání ve specializovaných prodejnách nebo v některých supermarketech. Smrž je považován za opravdovou lahůdku (připravují se plněné, se smetanou, s těstovinami) díky své osobité chuti. Rosolovka spíše v asijské kuchyni.

 

Přečtěte si také:
Pěstování houby Nameko
Pěstování houby Eringii
Pěstování Hlívy ústřičné

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Kuchařka Sladké Bary - Stáňa Mutlová - 1

Čokoládový dort v podzimním designu »

V této reportáži si upečeme s cukrářkou Stáňou Mutlovou, která se umístila na 3. místě v soutěži Svatební dort roku 2014 v kategorii Svatební design dortu, jednoduchý čokoládový dort v podzimním designu. Podívejte se! více»
Halloweenská tykev

RECEPT: Jednoduché pečené tykve »

Halloween už je skoro za dveřmi. Lámete si hlavu, co udělat se zbytkem vydlabané dýně? Nezoufejte a zkuste třeba tento zajímavý recept na zapečené houby s dýní. Máme pro vás celý postup. více»
Halloweenské inspirace - 15

Tykve pro krásu i do kuchyně »

Existuje několik druhů tykví, které se od sebe liší. Znáte je? Podívejte se na reportáž, ve které nám pan Gajdoštin ukáže ty nejznámější. více»
Brambory jako zahušťovadlo

Skladování a výběr brambor »

V následující reportáži si povíme o konzumních pozdních bramborách, jejich sklizeň se nyní blíží závěru. Tyto brambory nakupujeme, jíme a případně také skladujeme až do jara. Na co bychom si při jejich výběru měli dát pozor a jak správně je skladovat? Podívejte se. více»
zelí

Kvašená zelenina »

Kvašená zelenina je vitamínovou bombou, která obsahuje mnoho enzymů a má příznivý vliv na trávení. Domácí příprava přitom není nijak složitá. Podívejte se, jak správně fermentovat. více»
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře