Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Méně používané houby v kuchyni

Rady ptáka Loskutáka - 31. 1. 2010 - Méně používané houby v kuchyni

Vložit video na:

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Lanýže
Lanýže se rozlišují dle místa sběru: Francie, Itálie, Chorvatsko, Asie. Právě koncem ledna a začátkem února končí jejich sezóna. Ceny se pohybují mezi 4000–120 000 Kč/Kg. V ČR se občas objevují, ale nemají žádanou kvalitu, navíc jsou zákonem chráněni. Rostou 10–20 cm pod povrchem, hledají se pomocí psů a prasat. Nejčastěji se používají v míchaných vajíčkách, těstovách. Bílé lanýže mají česnekový nádech. V ČR jsou k dostání lanýžové produkty, oleje, apod.


Portobello
Ukážeme si plodnice hnědých žampionů, sadbu hnědého žampiónu, plodící substrát s hnědým žampiónem/Portobellem. Portobello je v podstatě přerostlý hnědý žampión. Hnědé žampióny jsou výraznější chuti než bílé. Jeho výhodou je pevná plodnice, výrazná žampiónová chuť a široké použití v kuchyni. Pěstuje se stejně jako bílý žampion – seznámíme diváky se základním postupem. Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegetariánský hamburger. Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech.


Smrž špičatý a Hřib stříbrný
Do třetice se zmíníme ještě o dalších méně známých houbách v naší kuchyni, konkrétně budeme mít ukázku sušených hub Smrže obecného/špičatého a Hřibu stříbrného, tzv. rosolovky. Tyto houby rostou v Evropě, Turecku, USA, rosolovka v Asii. Jsou k dostání ve specializovaných prodejnách nebo v některých supermarketech. Smrž je považován za opravdovou lahůdku (připravují se plněné, se smetanou, s těstovinami) díky své osobité chuti. Rosolovka spíše v asijské kuchyni.

 

Přečtěte si také:
Pěstování houby Nameko
Pěstování houby Eringii
Pěstování Hlívy ústřičné

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Loskuták: Zvěřinová paštika

RECEPT: Zvěřinová paštika s brusinkovou omáčkou »

Připravte si společně s Petrem Rychlým výbornou domácí zvěřinovou paštiku s brusinkovou omáčkou! více»
Loskuták: Karbanatky

RECEPT: Houbové karbanátky s česnekovým zákysem »

Připravte si společně s Petrem Rychlým chutné karbanátky plněné houbami se šťouchanými bramborami a česnekovým zákysem. více»
Loskuták: Recept - krkovička

RECEPT na gril: Krkovička s mrkví a cuketou »

Zpříjemněte si konec léta ještě skvělou grilovačkou! Petr Rychlý vám přináší skvělý recept, na kterém si jistě pochutnáte. více»
Loskuták: Chilli

Chilli papričky »

Obliba ostrých jídel kořeněných chilli papričkami celosvětově roste. Proto vám v této reportáži představíme sortiment pálivých papriček hlavně z druhu Capsicum chinense, vysvětlíme některé mylné informace, ukážeme, jak si vypěstovat dostatek pálivých papriček v truhlíku na balkoně a poradíme s tím, jak chilli zakonzervovat v olivovém oleji. A nejen to, tak se podívejte! více»
Loskuták: Rajčata

RECEPT: Rajčata plněná rýží »

Připravte si spolu s námi výbornou a zdravou večeři. Při přípravě zužitkujete právě dozrávající rajčata. Stejně tak se však recept hodí i pro jinou zeleninu, například cuketu. více»
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře