Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Na zahradě se nám zelenina pěkně zelená, roste a za chvíli, než se nadějeme, budeme sklízet. Není nad čerstvou zeleninku, ale tu sezónní je třeba naložit a uchovat na pozdější, zimní měsíce. Raději už dnes vám poradíme, co je nejdůležitější pro na...

Nakládání zeleniny

Loskuták - 10.6. - Nakládání zeleniny

Vložit video na:

Na zahradě se nám zelenina pěkně zelená, roste a za chvíli, než se nadějeme, budeme sklízet. Není nad čerstvou zeleninku, ale tu sezónní je třeba naložit a uchovat na pozdější, zimní měsíce. Raději už dnes vám poradíme, co je nejdůležitější pro nakládané okurky.

Svůj recept na nakládané okurky má snad každý, my vám však dnes prozradíme recept z jedné oblasti s největší tradicí zavařování – jihomoravského Bzence.

Základem pro každé nakládané okurky je nálev. Pro zhruba 15 sklenic okurek vytvoříme 4 l nálevu  z 1 l octu a 3 l vody. Přidáme 120 g soli, 400 g cukru krystal a 30 kuliček náhradního sladidla. A samozřejmě směs koření – asi 1 a ½ polévkové lžíce bílého hořčičného semínka, 30 kuliček nového koření, 30 kuliček černého pepře, asi ½ svitku celé skořice, 4 střední bobkové listy a 4 kousky hřebíčku. Jen správný poměr dodá vašim okurkám ten správný říz a lahodnou chuť tradičních bzeneckých okurek.

Pro ty, kdo si chtějí práci usnadnit, dnes existuje na trhu celé speciální balení koření. Každý druh koření potřebného pro lahodný sladkokyselý nálev je v krabičce samostatně baleno v 6 sáčcích, umožňujících jejich přesné dávkování a dodržení přesného recepturu pro nakládání pověstných bzeneckých okurek, který je také součástí balení. Výhodou je, že obsahuje i takové typy koření, které v domácí kuchyni málokdy samostatně najdete (jako např. semínka hořčice).

Nezapomeňte však pro vaše nakládání zvolit ten správný nejdůležitější základ – tradiční ocet. Na ten pozor. Ocet totiž nejvýrazněji ovlivňuje chuť a kvalitu nakládané zeleniny. Může se vám stát, že zavařovačku po čase otevřete a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použili stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! V čem se stala chyba? Rozdíl může být v octu. V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhli po tradičním českém octu.

Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Ty tradiční české například obsahují estragon a karamel, který chuť octa a tedy i nálevu také hodně ovlivní.

Na octu rozhodně nešetřete. Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit. A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu či postup při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina a jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

To bychom měli nálev, který 15 minut povaříme. Na dno zavařovací sklenice mezitím vložíme několik koleček mrkve, kolečko cibule a větvičku čerstvého kopru. Sklenici naplníme opranými okurkami, zalijeme připraveným přecezeným nálevem a uzavřeme víčkem. Sterilujeme při teplotě 80 °C po dobu 20 minut a za pár týdnů po odstátí už se budeme moct těšit na tradiční bzenecké okurky.
 

Co všechno dalšího můžeme do octa nakládat?
Do octového nálevu můžete ponořit i další tradiční dobroty – hříbky, zeleninu, lusky, pikantí cibulky, feferonky, fazole, kukuřičky či oblíbené utopence.
 

Existuje více druhů octa? A k čemu jsou vhodné?
Ten lihový je výborný především pro nakládání. Jako dochucovadlo však doporučujeme spíše kvalitní ovocné octy. Například vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a výraznou chutí a vhodný tam, kde doplňujeme další ingredience. Stále populárnější je i ocet balsamico, vhodný právě nyní do sezónních salátů, k rajčátkům atd.

 

 

Mohlo by vás zajímat:
Okurky - kvašáky
Japonské okurky
Pěstujeme Bio zeleninu a ovoce
Výsadba do skleníku
Rozsazování sazenic zeleniny
Vyzdobte si dům okurkami


Z Tipů ptáka Loskutáka:
Tip ptáka Loskutáka: Zavařování okurek s Bzeneckým octem
 

 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Fazolové lusky

Luskové fazolky a fazole »

Obecně rozlišujeme fazolové lusky a fazole, jak je pěstovat? A na co se hodí? Zjistěte. více»
Jídlo s masem

RECEPT: Závitky s domácím jogurtem a francouzský salát »

Maso a jogurt! Připadá vám toto spojení divné? Naopak báječně chutná. Vybrali jsme pro vás recept na závitky z vepřového bůčku s křenovým domácím jogurtem. více»
Kurkuma

Kurkuma »

Znáte Kurkumu? Je to léčivá rostlina, koření i barvivo! Zjistěte o ní více. více»
Bylinky a vitamíny - 1

Bylinkové truhlíky: Kombinace »

I když používáme v kuchyni řadu sušeného koření, vždy dodá jídlu tu pravou chuť přídavek čerstvé bylinky. Navíc truhlíky jsou velmi hezké a příjemně voní. A nemusíme být ani hospodyňka, ani zahradník, abychom měli pár bylinek k ruce. více»
Výživa dětí - 3

Dobroty nejen na dětskou párty »

V této reportáži nám pan Karel Havlíček připraví rychlé a jednoduché recepty, které jsou vhodné na narozeninovou oslavu, dětský den, oslavu konce školního roku, nebo jen tak pro vaše děti jako netradiční odpolední svačinu. Předvedeme si také osvěžující nealko nápoj, který uhasí žízeň v horkém letním dni. více»
4 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře