Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

V dnešním díle reagujeme na dopis naší divačky a připravíme vafle na několik způsobů.

Vafle aneb Gofry

Rady ptáka Loskutáka - 28. 2. 2010 - Vafle a Gofry

Vložit video na:

V dnešním díle reagujeme na dopis naší divačky a připravíme vafle na několik způsobů.

VAFLE
Vafle připravujeme nejlépe v elektrickém přístroji – vaflovači. Plochy vaflovače otíráme pouze vlhkým hadříkem, nikdy je nevkládáme do vody. Po očištění krátce zapneme a prohřejeme, necháme vychladnout a lehce potřeme olejem.

 

Před pečením plochy otřeme suchou utěrkou a pomocí štětce potřeme olejem. Stejnoměrně nanesené těsto pečeme dvě až tři minuty. Správně upečené těsto lze snadno vyjmout. Zbylé drobty odstraníme štětcem.

 

Čerstvé vafle neskládáme na sebe. Pokud je chceme nechat vychladnout, tak na roštu.

 

Vafle před podáním můžeme pocukrovat. Krátce před podáním plníme šlehačkou. Sypeme je skořicovým cukrem. Můžeme potřít čokoládovou polevou, do které lze ještě přidat sekané ořechy nebo mandle. Plníme je buď marmeládou, různými krémy nebo zmrzlinou a přelijeme trochou horké čokoládové omáčky. Ještě teplé vafle můžeme srolovat.

 


VANILKOVÉ GOFRY
125 g změklého másla
0,5 lžičky pravé vanilky
3 lžíce cukru
3 vejce
1/8 l mléka
1/8 l šlehačky
125 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
cukr k pocukrování, ovoce, zmrzlina


Příprava:
Máslo utřeme s vanilkou do pěny, postupně zašleháváme vejce. Přidáme mléko a smetanu a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypřícím práškem a vymícháme do pěny. Ve vymazané vaflové formě pečeme do zlatavé barvy. Podáváme teplé, pocukrované, se zmrzlinou, ovocem, atd.

 


BRUSELSKÉ VAFLE
20 g čerstvého droždí
200 ml vlažné vody (může být i perlivá)
250 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
4 vejce pokojové teploty
125 g rozpuštěného másla
špetka soli
2 lžíce cukru


Příprava:
Z droždí, lžičky cukru, vody a lžíce mouky necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, mléko, žloutky, máslo a sůl. Ušleháme sníh z bílků, a jakmile je poměrně tuhý, ještě do něj zašleháme zbývající cukr. Sníh opatrně vložíme do těsta, a to necháme na teplém místě vykynout na dvojnásobný objem.

 

Po dobu deseti minut pořádně rozehřejeme vaflovač, pak plochy lehce vymažeme tukem, nejlépe sádlem. Do spodní části nalijeme naběračkou tolik vykynutého a lehce promíchaného těsta, kolik se ho tam vejde. Pečeme dozlatova, dokud z vaflovače uniká velké množství páry, zhruba 7–10 minut podle výkonu přístroje.


Teplé vafle uchováváme v nahřáté troubě na mřížce. Podáváme zásadně teplé a ozdobené například sladkou šlehačkou s čokoládovou polevou nebo s jahodami.

 

 

SLANÉ VAFLE S PIVEM, SLANINOU A SÝREM
4 vejce
200 g polohrubé mouky
1 lahev světlého kvasnicového piva
6 lžic olivového oleje
sůl
1 lžička sladké papriky
10 plátků anglické slaniny
100 g nastrouhaného sýra
1 cibule


Příprava:
Vejce ušleháme se solí a olejem, střídavě přimícháme mouku a pivo a umícháme hustší těsto. Do těsta vmícháme sýr. Necháme těsto chvíli odpočinout. Postupně pečeme vafle v rozpáleném vaflovači. Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno, dozlatova osmažíme a sypeme na vafle.

 

Přečtěte si také:
Čokoláda a kakao
Sýr Raclette s hruškami
Cukrová a okrasná kukuřice

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Halloweenská tykev

RECEPT: Jednoduché pečené tykve »

Halloween už je skoro za dveřmi. Lámete si hlavu, co udělat se zbytkem vydlabané dýně? Nezoufejte a zkuste třeba tento zajímavý recept na zapečené houby s dýní. Máme pro vás celý postup. více»
Halloweenské inspirace - 15

Tykve pro krásu i do kuchyně »

Existuje několik druhů tykví, které se od sebe liší. Znáte je? Podívejte se na reportáž, ve které nám pan Gajdoštin ukáže ty nejznámější. více»
Brambory jako zahušťovadlo

Skladování a výběr brambor »

V následující reportáži si povíme o konzumních pozdních bramborách, jejich sklizeň se nyní blíží závěru. Tyto brambory nakupujeme, jíme a případně také skladujeme až do jara. Na co bychom si při jejich výběru měli dát pozor a jak správně je skladovat? Podívejte se. více»
zelí

Kvašená zelenina »

Kvašená zelenina je vitamínovou bombou, která obsahuje mnoho enzymů a má příznivý vliv na trávení. Domácí příprava přitom není nijak složitá. Podívejte se, jak správně fermentovat. více»
Hermelínová pomazánka ILUSTRAČNÍ FOTO

Nakládaný hermelín »

V této reportáži nás Iva Bartošová naučí, jak správně postupovat při nakládání hermelínu a ukáže nám dva netradiční recepty nakládaného hermelínu – „Datlování“ a „Kapr na kmíně“. Tak se podívejte a inspirujte. více»
23 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Růžena 10:06 08.03.2010
Ano souhlasím. I já marně hledám recept, který předváděl pan Maděrič.
Jana z Prahy 10:00 06.03.2010
Ani jeden z receptů není přesně ten, který pan Vodochodský předváděl. Nemohli byste přidat i ten? Díky
Veronika 15:55 01.03.2010
Ato rozpuštěné máslo vám tam nějak uniklo, ne?