Velikonoční recept – jehněčí hřbet

Aktualizováno 8.4. 2009 16:22

Dnes si ukážeme, jak připravit jehněčí maso tak, aby bylo správně propečené a šťavnaté.

 

Ingredience:
600 g vykostěného jehněčího hřbetu
3 lžíce olivového oleje
2 plátky toastového chleba
2 lžíce hořčice
2 lžičky medu
2 lžíce posekaných bylinek – tymián, rozmarýn
2 cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce nasekaných ořechů
1 kg nových brambor
1 lžíce petržele
1 lžíce másla
500 g růžičkové kapusty
50 g slaniny
1 lžíce másla
100 ml bílého vína

 


Postup:
Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na jedné lžíci oleje. Poté je vyjmeme a zchladíme. Toustový chléb rozmixujeme spolu s bylinkami, olejem, ořechy a medem. Hřbet potřeme hořčicí a směsí. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 10–15 minut, podle velikosti masa. Poté vyjmeme a necháme na teple zatáhnout.

Brambory uvaříme a na másle opečeme. Posypeme petrželkou. Růžičkovou kapustu rozebereme na listy, blanšírujeme, osolíme, opepříme a podusíme na víně.
 

Věděli jste? 
Blanšírování znamená spaření potravin ve vroucí vodě. Tímto způsobem se uvolní chuť, uchová barva a zničí bakterie.  


Přečtěte si také:

Zvěřina na smetaně se šípkovou omáčkou
Jehněčí kolínko s bramborovou kaší
Sekaná pečeně
 
 

Diskutujte

redakce