Dr. Byt – Jak řešit dodatečnou změnu dispozice bytu

Publikováno 17. 10. 2011
Zdroj: TV Nova

V této reportáži se opět setkáme s panem architektem Lubošem Sekalem, který nás provede mezonetovým bytem, kde došlo k dodatečné změně dispozice spodní části obytného prostoru. Podívejte se, jaké úpravy zde proběhly, a nechte se inspirovat.

Mezonetový byt je umístěn v nejvyšším podlaží novostavby kvalitního bytového domu. Investor požadoval klasickou dispozici spodní části bytu 2+1 přepracovat sloučením dvou pokojů do jedné velké ložnice s tím, že pro dítě bude připojena následně sousední garsoniéra.

Původně jednoduché zadání umožnilo reagovat na několik podnětů, které nabízela poloha a orientace bytu. V nejvyšším podlaží, s orientací ke světovým stranám východ, jih, západ, je přebytek denního světla. Vedle toho nabízí pražské Podolí, kde se byt nachází, asociace především v souvislosti s plaveckým bazénem a blízkostí Vltavy – tím pádem se každému vybaví plující parníky či jiná plavidla.

 

Takže jste se nechal při návrhu interiérů inspirovat loděmi a bárkami…?
Dalo by se to tak říct. Vlastní byt byl rozdělen do zón – střední část bytu byla pojata jako jakási lodní kajuta – se sníženým stropem a s obklady prakticky všech stěn světle dýhovanými deskami v kombinaci s kovovými prvky (vlnitý plech – ten navozuje jistou dynamičnost prostoru). Tato střední část obsahuje vstup – šatnu, WC, koupelnu a také malou jídelnu s kuchyní. Tato pasáž bytu je vzhledem ke své poloze bez přímého osvětlení – tvoří tak klidnou, jen odraženým světlem modelovanou, příjemnou teplou část.

 

Ovšem už o kousek dál se dostáváme do krásně prosvětleného prostoru…
Ano, vcházíme do jakoby jiného světa – vysokého světlého prostoru obytné části bytu se schodištěm do horního podlaží. Výmalba je zde tlumená a laděná do šedých odstínů, které jednak snižují vysokou hladinu denního osvětlení, jednak svým chladnějším charakterem dojmově snižují teplotu prostředí ve slunečných letních dnech a zároveň působí kontrastně k teplým odstínům přírodního dřeva.

 

Zaujalo mě toto kovové točité schodiště, ta volba byla záměrná?
Původní ocelové točité schodiště, které bylo spíše stavitelským produktem než designovou perlou interiéru, je částečně „zabaleno“ do dýhovaného obalu, který tak vytváří intimnější kout pro jídelnu.

 

Tím se dostáváme do kuchyně. Jaké výhody a nevýhody má tento kuchyňský kout?
Jak dnes bývá obvyklé – kuchyně, resp. kuchyňský kout je součástí obytné zóny. Jestliže na fotografiích toto propojení působí efektně, v praxi má toto uspořádání své výhody i nevýhody. Paní domu připravující pokrm má sice kontakt s dítětem či s hosty v obývacím pokoji, ale zároveň po naservírovaném obědu nemusí být pohled na dosud neumyté hrnce a nádobí nejpříjemnější. Proto je navržen a bohužel jen částečně realizován systém posuvných stěn – paravánů, který má nežádoucím pohledům zamezit. Tyto posuvné stěny mohou být skleněné (kvůli menší průhlednosti z bílého matného skla) a z lehkých hliníkových panelů. Kolejnice posuvů jsou integrovány do dýhovaného podhledu, sklo musí být kvůli své váze samozřejmě kotveno do nosné konstrukce stropu.

 

Celkově interiér bytu působí velmi vzdušně, otevřeně a přehledně. V tom bude nějaký fígl…?
Návrh úpravy dispozice vychází částečně z dekonstruktivistických vlivů – vnesení diagonál do půdorysu jednak pomohlo zvětšit obytnou část tím, že se odklonil vstup do dvorní ložnicové části bytu, jednak vneslo do bytu jistou dynamiku a napětí. Částečné otevření a dispoziční zjednodušení umožnilo vzniknout novým průhledům v bytě a tak přispělo k jeho optickému zvětšení – oproti původní dispozici, v rámci které byl byt rozčleněn do jednotlivých místností. Ze stejného důvodu je provedena např. i skleněná příčka mezi koupelnou a ložnicí.

 

V tomto bytě také došlo k dodatečnému připojení sousedící garsonky, z které vznikl dětský pokoj. To mohl být docela oříšek, zakomponovat další místnost do již stávající dispozice bytu...
Ze sousední garsoniéry vznikl pokoj se samostatným příslušenstvím pro dítě – zde je pochopitelně větší různorodost jak barev, tak tvarů i materiálů.
Jako je výraz dětského pokoje odlišný od zbývající části bytu, tak i všechny 3 koupelny jsou individuálně navrženy – od oficiálnějšího nadčasovějšího řešení koupelny rodičů až po hravější výraz koupelny dětské.

 


Podívejte se také na:

Dr. Byt – Renovace jádra v panelovém domě
Dr. Byt – Rekonstrukce 1. patra v rodinné vile
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – I. díl
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – II. díl
Dr. Byt – Návštěva u Libora Boučka
Dr. Byt – Návštěva u Martina Zounara
Návštěva u Dominiky Mesarošové
Návštěva operní pěvkyně Andrey Kalivodové
Návštěva bytu olympijské vítězky Kateřiny Neumannové
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova