Dr. Byt – Rekonstrukce bytového domu v Braníku

Publikováno 5. 12. 2011
Zdroj: TV Nova

V této reportáži si ukážeme rekonstrukci čtyřpodlažního bytového dvojdomu, původně tvořeného několika byty, který se proměnil na obydlí pro jednu rodinu. Podívejte se a inspirujte se.

Základním rozhodnutím bylo dispozičně vyčleněné schodiště v nároží včlenit do provozního schématu domu. Původně byl ze schodiště separátní přístup do jednotlivých bytů v každém podlaží. To pochopitelně jedné bytové jednotce nevyhovuje. Proto došlo k poměrně razantní změně – schodiště se „přestěhovalo“ do středu dispozice a na uvolněné místo v nároží domu s přímým osvětlením se přesunuly obytné místnosti.

Při jakékoliv rekonstrukci je nutno posoudit současně stavební a technický stav objektu, jeho dispoziční řešení a celkovou architektonickou a urbanistickou hodnotu. Pak formou variant prověřit základní otázku – zda objekt rekonstruovat nebo raději zlikvidovat a postavit novostavbu, protože rekonstrukce bývá obvykle investičně, organizačně i časově náročnější než novostavba.

V tomto konkrétním případě z naší reportáže, s přihlédnutím k charakteru objektu jako dvojdomu a dále v souvislosti s tím, že v okolí je víceméně typově i architektonicky obdobná zástavba solidní stavitelské produkce z meziválečných let, bylo přistoupeno k poměrně stavebně náročné rekonstrukci. Nutno zdůraznit, že se nejednalo o památkově chráněný objekt, který není ani v památkové zóně. Přesto se v exteriéru odehrálo minimum nutných změn se zachováním původního výrazu – většina úprav proběhla v interiéru.

Avizovaný přesun schodiště do jádra dispozice integroval tuto komunikační vertikálu do interiéru domu s přímou návazností na jednotlivé místnosti (tak, jak je běžné v rodinném domě) – stal se hlavní propojovací osou celého domu.
V obytném podlaží s obývacím pokojem, kuchyní a jídelnou došlo k maximálnímu otevření dispozice – toto uvolnění je pak ještě akcentováno jediným výraznějším zásahem do fasády, kdy je zahradní průčelí prolomeno motivem zimní zahrady, který dispozici ještě více uvolňuje a komunikuje tak se zahradou.

I přes poměrně razantní „vyčistění“ dispozice zůstal zachován charakter tradičního zděného domu a jeho nosných stěn tak, aby se neztratil charakter domu původního. Proto byl také v části nosných stěn proveden povrch z režného zdiva – bohužel jen formou obkladu z cihelných pásků – původní zdivo by bylo „pravdivější“, ale protože zachovaný fragment nosné stěny bylo třeba ztužit ocelovými prvky, nebylo možno zachovat původní zdivo jako pohledové.

Nové schodiště, s nášlapem z bambusu, bylo opatřeno zábradlím z nerez sítě, která svou strukturou neumožňuje, aby po ní např. děti šplhaly – je proto zcela bezpečná.

 

Další zajímavosti interiéru uvidíte ve videu!

 

 

Mohlo by vás zajímat:
Dr. Byt – Rekonstrukce interiéru statku
Dr. Byt – Úprava panelového bytu
Dr. Byt – Řešení interiéru v novém RD
Dr. Byt – Rekonstrukce 1. patra v rodinné vile
Dr. Byt – Sloučení tří bytů do jednoho

Dr. Byt – Návštěva u Filipa Rajmonta
Dr. Byt – Návštěva u Libora Boučka
Návštěva u Dominiky Mesarošové
Návštěva bytu olympijské vítězky Kateřiny Neumannové
 

 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova