Dr. Byt – Sloučení tří bytů do jednoho

Publikováno 31. 10. 2011
Zdroj: TV Nova

V této reportáži nám pan architekt Luboš Sekal ukáže úpravu dispozice a architektonické řešení bytu v novostavbě bytového domu, kde se investor rozhodl sloučit tři byty. Nechte se inspirovat.

Investor se již ve fázi projektu rozhodl sloučit tři byty – takovéto zásadní rozhodnutí je nutné provést dostatečně včas, protože taková náročná změna má dopad nejen na příčky a dispozici, ale zejména na rozvody všech médií. Kdyby rozhodnutí padlo ve fázi rozestavěnosti, byly by změny sice možné, ale pochopitelně náročnější, dražší, možná některé již neproveditelné.

Pro utváření tohoto bytu je důležitá jeho poloha. Byt je situován v nejvyšším podlaží s hlavní okenní frontou z obytného prostoru orientovanou jižním směrem. Proto je byt exponován silnou dávkou přirozeného osvětlení, které může být ve slunečných dnech až nepříjemné. Na to reaguje použití temnějšího odstínu dřeva na podlaze a zároveň i na části podhledu, který je proveden z dýhy stejné dřeviny – ořechu.

Sloučení bytů proběhlo již ve fázi hrubé stavby v rámci tzv. klientských změn. Spojením tří bytů vznikla vnitřní chodba. Aby se z ní nestal neosobní komunikační koridor, byla s obytným prostorem spojena opticky podhledem, a to tak, že podhled částečně vstupuje do prostoru obývacího pokoje. Snížený podhled tak dává chodbě příznivější proporce a naopak vyšší světlá výška v obývacím pokoji dává tomuto prostoru žádoucí důstojnost. Tyto změny světlé výšky místností spolu s jiným barevným a materiálovým vyjádřením zvyšují útulnost obytného prostoru.

V chodbě byly již při stavbě instalovány světlovody, které přispívají denním světlem do střední části dispozice.

Ve středním, obslužném traktu byl mimo jiné umístěn kotel pro vytápění. Aby byl zajištěn přívod vzduchu a kotel nebyl zcela uzavřen, zakryl se posuvným panelem – z perforovaného hliníkového plechu.

V dýhovaném podhledu byly dále zapuštěny elektrolišty pro instalaci svítidel. Elektrolišty umožňují zapojení do tří světelných okruhů, což nabízí možnost vytvořit si tři světelné scény. Jedno napájecí místo zjednodušuje elektroinstalaci. A proti fixní poloze podhledových svítidel (v chodbě) umožňuje libovolná poloha svítidel v liště variabilní nasvětlení požadovaných partií.

Pro výsledný efekt bylo důležité, že investor osobně strávil na stavbě mnoho času a neustále kontroloval provedené práce, respektive nechával opravit nedokonale provedené úkony či detaily. Obecně je nutné, aby si investor, pokud není profesně schopný a nemůže mnoho času věnovat dozorování (což je pochopitelně spíše výjimkou),  zajistil tzv. technický dozor investora, který tuto činnost obstarává. Předejde se tak mnohým problémům, které na stavbě, byť i třeba dobře připravené, mohou vzniknout.

 


Podívejte se také na:
Dr. Byt – Jak řešit dodatečnou změnu dispozice bytu
Dr. Byt – Řešení interiéru v novém RD
Dr. Byt – Renovace jádra v panelovém domě
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – I. díl
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – II. díl
Dr. Byt – Rekonstrukce 1. patra v rodinné vile


 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova