Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Po prázdninách se vracíme do našeho skleníku. Část zeleniny je již sklizená. Na polovině plochy proto zůstává volný záhon, který se připravuje na podzimní výsevy a výsadbu. Na druhém záhoně právě bohatě dozrávají papriky. U mnohých paprik se právě...

Péče o papriky ve skleníku a sklizeň

Rady ptáka Loskutáka - 9. 9. 2007 - Papričky

Vložit video na:

Po prázdninách se vracíme do našeho skleníku. Část zeleniny je již sklizená. Na polovině plochy proto zůstává volný záhon, který se připravuje na podzimní výsevy a výsadbu. Na druhém záhoně právě bohatě dozrávají papriky. U mnohých paprik se právě v průběhu dozrávání mění radikálně barva. Ukážeme si, jak správně trhat plody (nůžky nebo volně rukou), jak v současné době pečovat o rostlinu a jak naložit s rostlinami odplozenými (nechat na místě, hodit na kompost, kdy...).

Paprika je vysoce teplomilná rostlina, proto ve skleníku dosáhneme mnohem bohatší a vyrovnanější sklizně. Na záhonech bude především paprika Habanero.

Papriku již můžeme sklízet, když má zelené nedozrálé plody. Právě v nich najdeme vysoký obsah vitaminu C. Plody v plné botanické zralosti, kdy jsou vyzrálá semena a plody se vybarvují žlutě nebo červeně sklízíme papriku koncem srpna a v září. Při správné péči budeme papriky sklízet ještě v říjnu. Paprika patří mezi zeleniny s dlouhým vegetačním obdobím (150-200 dnů). Je velmi náročná na pravidelnou zálivku. Neopomíjíme ani hnojení, velmi dobře se pracuje s rozpustnými krystalickými hnojivy pro kvetení a plod.

Postrachem paprik jsou mnohem více živočišní škůdci, než houbové choroby. Rády je vyhledávají mšice a svilušky. Prevencí je dostatečná vlhkost vzduch a pravidelné větrání ve skleníku. Pomohou také lepové destičky na živočišné škůdce. Při silném napadení musíme sáhnou po postřiku.

V případě, že odplozené rostliny nejsou napadeny plísní, dáváme je na kompost, ale to ještě bude zadlouho. Ve skleníku nenecháváme povalovat zbytky žádných rostlin. Vždy se mohou stát zdrojem pozdější infekce nebo nalákají aspoň slimáky.

Loskuták - 613. díl - 5

Drobné bobuloviny »

Abychom měli velkou úrodu, je potřeba dát na jaře našim ovocným keřům dobrou péči. Rybíz, angrešt, maliny i ostružiny potřebují okopat, přihnojit a správně prořezat. A o tom už v reportáži, kde také poradíme s výsadbou úplným začátečníkům. více»
Kopřiva

Kopřiva »

Kopřiva má velmi pozitivní dopad na náš organismus. A rozhodně nepatří jen do čaje či nádivky! Vše probereme v této reportáži. více»
Loskuták - 611. díl - 4

Jahody, sazenice »

Jahody patří mezi nejoblíbenější plody ze zahrádek. Po zimě je tedy potřeba ošetřit jahodiště, které již máme a ukážeme, jak správně doplnit chybějící sazenice. více»
Loskuták - 609. díl - 1

Předjaří ve skleníku »

Jaro se již probouzí a je nejvyšší čas nachystat záhonky také ve skleníku. Pod krytem se samozřejmě udrží vyšší teploty než nyní venku, takže s pěstováním můžeme začat dříve než na zahradě. Kdo nemá skleník, může samozřejmě pracovat také v pařeništi. více»
Loskuták - 609. díl - 8

Řez vinné révy »

V průběhu března a když už skončí mrazíky je čas řezu vinohradů. A tak si v této reportáži předvedeme všeobecně platné zásady řezu a přidáme krátké vysvětlení, proč to vlastně máme dělat. Podívejte se, ať pak máte krásnou sklizeň. více»
9 hlasů
Vaše hodnocení