Klávesové zkratky na tomto webu - rozšířené Na obsah stránky Na hlavní stránku Přejít do archivu Přejít na televizní program Přejít na tn.cz Přejít na stránky Nova Cinema
Přihlášení »  |  Registrace »
reklama

Královna všech kuchyní, to je bezesporu cibule. A kdo by si nechtěl vypěstovat svou vlastní. Ukážeme si, jak získat rychle zelenou cibulku na jarní konzum. A představíme vhodný sortiment, který rychle doroste do potřebné velikosti a má lahodnou chuť.

Zelená cibulka

Loskuták - 9.3. - Zelená cibulka

Vložit video na:

Královna všech kuchyní, to je bezesporu cibule. A kdo by si nechtěl vypěstovat svou vlastní. Ukážeme si, jak získat rychle zelenou cibulku na jarní konzum. A představíme vhodný sortiment, který rychle doroste do potřebné velikosti a má lahodnou chuť.

Zelená cibulka, cibule zelňačka a nať patří k žádaným jarním zeleninám. Samozřejmě v syrovém stavu je nejhodnotnější, zelená nať je bohatá na provitamin A, vlastní cibule obsahuje siličnaté látky, cukry, minerální soli a vitaminy C, B1, B2 a E. Obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost organismu. Když si nechceme svazečky jen kupovat v zelenině, jak si ji lze vypěstovat?
Máme dvě základní možnosti – výsev semene a výsadbu sazečky.

Sazečka
je drobounká loňská cibulka, můžeme ji zakoupit v zahradnických prodejnách, nemáme-li vlastní. Záhy zjara ji znova zasadíme do půdy, kde zapustí kořínky a začne znova vegetovat. Když ji sklidíme zanedlouho, máme mladou zelenou cibulku i s natí. Když jí necháme na záhoně, vyroste z ní velká cibule. Sazečka mívá v průměru 4 – 10 mm, vysazuje se v průběhu března a dubnu mělce, tak, aby konce cibulek nepatrně vyčnívali z půdy.

Chceme-li vypěstovat dospělou cibuli, nepoužíváme přerostlé cibulky, záhy ženou do květu. Již za 2 týdny po výsadbě máme první sklizeň natě. Dospělé vyzrálé cibule sklízíme v červenci a počátkem srpna. Klasická cibule pěstovaná ze sazečky je Štutgardská, široce známá a oblíbená je domácí Všetana, která se dá pěstovat i přímého výsevu. Řadu spolehlivých odrůd doplní červeně až nafialověle zbarvená Karmen pikantní chuti.

Semeno cibule lze set také velmi záhy na záhon, dobře odolává chladu. Důležité je vybrat prosluněný záhon, ideální je lehká záhřevná půda. Určitě nebude vhodné pěstební místo pod ovocnými stromy! Čím kvalitnější stanoviště, tím lepší nasládlá chuť. Semeno vyséváme řídce přímo na záhon hned v první půli března do řádků 25 cm. Rostliny můžeme zkonzumovat jako mladičké nebo jednotit a část ponechat na záhoně, posléze doroste do dospělé velikosti. Výhodou této cibule je výborná skladovatelnost. Z odrůd bychom na zelňačku doporučili Elistu, poloranou Karmen a ranou Lusy se vzpřímenou natí.

Další možností je použít cibuli sečku, (také zvanou cibule zimní, Allium fistulosum), která je poněkud odlišná od klasické kuchyňské cibule. Je to dvouletá až vytrvalá mrazuodolná rostlina, raší dokonce dříve jak pažitka. Pěstuje se celoročně pro křehké a jemné listy, nebo jako jarní cibulka. Listy se sklízejí podobě jako pažitka, ale jsou podstatně širší. Má drobné protáhlé cibulky lahodné chutě. Použijeme buď přezimované rostliny, nebo se také na jaře seje. Není náročná na půdu ani stanoviště. Snadno se množí i dělením trsů. Oproti cibuli kuchyňské má v nati až 2x větší obsah vitaminu C.

 

Mohlo by vás zajímat:
Česnek – výsadba
Jarní cibule
Naťová petržel
Bazalka – čerstvá novinka
Šalvěj
Rozmarýn
Bylinky v interiéru
Léčivé bylinky
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Okurky

Příprava pozemku před výsevem a výsev okurek »

Chcete mít vlastní chutné a kvalitní okurky? Pak je tato reportáž určená pro vás! více»
Brambory jako zahušťovadlo

Výsadba brambor do nádob »

Možná také máte okrasnou zahrádku, ale nepohrdli byste vlastními brambůrkami. Nejedná se o nemožné přání! Brambory lze vypěstovat nejen na záhoně, ale také v nádobách. A jak na to, odhalí tato reportáž. více»
Hnojení

Pikýrování a mykorhiza »

Často rostliny sužují nejrůznější houbové choroby, které zahradníky spíše děsí. Přesto existují houby s opačným efektem, tedy rostlinám napomáhají zdárnému růstu. A o tom už je tato reportáž. více»
Bazalka je nepostradatelná především v italské kuchyni

Posvátní bazalka a další bazalky »

Bazalka je velmi zdravou a chutnou bylinkou, kterou si dochucujeme saláty i těstoviny. Výborná je i do čajů a k dalším pokrmům. Podporuje trávení a má další výborné vlastnosti. O tom už je naše reportáž, ve které vám představíme bazalku posvátnou! více»
Salátové okurky

Sortiment skleníkových okurek »

Nebaví vás konzumace okurek bez chuti? Vypěstujte si vlastní! Náš odborník vám poradí tak, že to hravě zvládnete. Mrkněte se. více»
2 hlasů
Vaše hodnocení

Přidat názor

Ke článku nejsou žádné komentáře