Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – II. díl

Publikováno 20. 9. 2011
Zdroj: TV Nova

Po týdnu se opět vracíme do malého bytu 2 plus 1, který prošel zdařilou rekonstrukcí. Minule jsme si ukázali obytné místnosti a dnes se zaměříme na zajímavě řešenou kuchyni a koupelnu.

Jak to v těchto místech vypadalo před rekonstrukcí?

Zde na poměrně velkou kuchyni navazovala komora cca 6 m2 se samostatným oknem do dvora. Tato partie byla změněna z několika důvodů – kuchyně v původní pozici je předimenzovaná, přičemž vlastní jídelní stůl by musel být umístěn buď přímo v kuchyni, nebo by musela být vyčleněna plocha v obývacím pokoji. Proto byla kuchyně umístěna oproti původnímu směru (kolmo na okenní frontu) naopak rovnoběžně s fasádou a částečně do místa bývalé komory, která byla vybouráním části příčky propojena s bývalou kuchyní. Tím došlo k uvolnění prostoru pro kuchyni – vznikla jídelna, ale i místo pro psaní domácích úloh pro děti a obecně pro rodinnou komunikaci, aniž by obtěžovaly pohledy na kuchyňskou linku. Zároveň v zadní části bývalé komory vznikla technická místnost s plynovým kotlem, zásobníkem na ohřev TUV a s pračkou a sušičkou, přičemž místnost je odvětrána do světlíku.

 

 

Vidím, že jste zvolil netradiční řešení kuchyňské linky…

Kvůli dojmové lehkosti bylo zvoleno řešení, kdy je kuchyňská linka zavěšena na příčce – mezi podlahou a linkou tak vzniká prostor asi 25 cm. Linka je ještě vykonzolována do boku cca 60 cm, pro lícovou plochu kuchyně byl zvolen hliník.

 

 

Jako podlahová krytina byl zvolený bambus, jako vedle v místnostech?

 

Ano, podlaha je tvořena bambusem, jako v celém bytě. Tato „tráva“ je tvrdší než obvyklý dub, navíc je lepená z malých částí, čímž se omezí objemová roztažnost. Ne zcela se však podařilo, aby soklová lišta byla slícována s omítkou (křivost stěn, různá tloušťka omítky).

 

 

Vidíme tu krásné dvoukřídlé dveře. Ty jsou originál?

Ano, tyto původní, hodnotné vysoké dvoukřídlé dveře byly zachovány a repasovány, ostatní otvory byly opatřeny posuvnými panely – tyto panely obvykle přesahují rozměry stavebního otvoru, čímž docílíme optického zvětšení. Kvůli hmotnosti a kvůli optickým vlastnostem (rozptýlená průsvitnost) byl zvolen Perspex Frost (pískované plexi), který má několik výhod – je lehký na ovládání, nepotřebuje madla, je nerozbitný, poskytuje lepší manipulaci pro děti a po nasvícení vytváří zajímavé efekty. Dále došlo k vybourání dřevěné částečně prosklené stěny oddělující kuchyni a vstupní prostor – původní klenuté nadpraží bylo srovnáno do rovného nadpraží a byl ponechán volný průchod. Vstupní dveře byly zdvojeny z důvodu bezpečnostních a zvukové a tepelné izolace (náhrada za klasické polstrování koženkou).

 

 

A ještě se pojďme podívat do koupelny. Co byste řekl k ní?

Koupelna byla ponechána na stávajícím místě. Z mnoha dispozičních variant s konkrétními zařizovacími předměty (vana různých délek, rohová vana, sprcha, různé velikosti umývadel) byla zvolena tato verze: Zazdilo se stávající okénko do světlíku, získaná plocha se využila pro umístění velkého umývadla o délce1 m, byla nainstalována přímá vana dlouhá 1600 mm a WC. Protože plošně je koupelna velmi malá, byly zvoleny i jednoduché, minimalistické tvary zařizovacích předmětů, podmítkové armatury baterií. Jestliže plocha koupelny byla malá, naopak výška prostoru byla cca 4 m. Proto se tato okolnost využila k členění podhledu (původní výška by byla nepříjemná). Při zaklopení prostoru podhledem v běžné výšce (je jedno, zda v 2,6 m, 2,4 m či výše) by prostor ztěžknul. Proto byly vytvořeny v podhledu při bočních stranách hluboké kapsy (výšky 60 cm), čímž vznikl dojem jakési expanze prostoru vzhůru, dojem z malé místnosti není tak sevřený.

 
 

Podívejte se také na:
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – I. díl

Rekonstrukce Loskutákovy kuchyně
Rekonstrukce panelového bytu
Rekonstrukce bytu v činžovním domě
Rekonstrukce panelového bytu zničeného povodněmi v roce 2002
Romantický styl kombinovaný s modernou
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz