Vaření v páře

Aktualizováno 28.02.2015


Pokrmy připravené v parní troubě jsou velmi chutné a zdravé. Během přípravy v páře nejsou potraviny ve vodě, ale jsou uloženy v misce, ideálně perforované, kde může pára pronikat k potravině všemi směry. Vitaminy, minerální látky, ale také chuť potravin zůstávají zachovány. Vaření v parních troubách je tak nejzdravější a nejchutnější způsob, jak připravit zeleninu, maso, ryby či další pokrmy.

Vaření v parní troubě má další výhodu – je rychlé. Kompletní obědové menu můžete mít na stole do 20 minut (záleží na náročnosti pokrmu).

A jaké známe druhy parních trub?
- vestavné parní trouby
- volně stojící parní trouby
- tlakové parní trouby
- kombinované parní trouby

My si v reportáži představíme kombinovanou parní troubu. Co všechno umí?
Kombinovaná parní trouba je jedinečným přístrojem s profesionálními nároky. Díky možnosti kombinace páry a horkého vzduchu upeče i křupavé čerstvé pečivo. Teplotu a obsah vlhkosti (20–100 %) ve vnitřním prostoru si můžete sami navolit a v rychlých intervalech ji lze až 6krát obměnit, abyste dosáhli optimálního výsledku. Ať již při vaření, či při pouhém ohřevu v pokrmech zůstanou vždy zachovány vitaminy, chuť či barva pokrmu (obzvlášť zeleniny).

Jaké výhody má vaření v páře?
Pokud se chcete aspoň trochu stravovat zdravě, chcete, aby připravovaný pokrm měl svou původní barvu a chuť, aby si uchoval vitamíny, tak je parní trouba to pravé. V parní troubě máme zpravidla několik výškových úrovní, ve kterých můžeme připravovat zároveň přílohu (brambory, rýži, těstoviny atd.), spolu s masem či rybou a navíc i se zeleninou, aniž by se z jednoho na druhé přenášely pachy. Každý pokrm si uchovává svou barvu a chuť, takže kompletní obědové menu můžete mít na stole během 20 minut.

Slovo „zdravé jídlo“ vzbuzuje pocit, že to asi nebude moc dobře chutnat?
Nejde jen o to, že si připravujete zdravou potravinu, jakou je třeba ryba, jde o to, že ta samotná příprava probíhá zdravě – nic se zde nepřepaluje, vše se vaří v páře. Na své si ale mohou přijít i milovníci pečeného masa. Abyste si nemysleli, že v parní troubě se dá připravovat pouze „dušený pokrm“.

Existují kombinované parní trouby, tzv. konvektomaty, které umožňují, že si v troubě můžete připravit i pečená žebírka, klobásky či kolínko. Také zde je příprava pokrmu zdravá, protože neprobíhá při vysokých teplotách, ale s přidáním páry, takže pokrmy jsou pak šťavnatější a opět se zachová vůně a chuť.

Dá se zde upéct i nějaké pečivo nebo dokonce vánoční cukroví?
Ano, tyto moderní konvektomaty umožňují i pečení vánočky, chleba, moučníků či cukroví. Opět je zde velkou výhodou, že vám přístroj může pečení velmi urychlit, a to tím, že vám pomůže s nakynutím těsta – stačí, abyste těsto uhnětli, vložili jej do trouby, zvolili program kynutí a po uplynutí potřebného času vytáhli nakynuté těsto z trouby. Uděláte si z něj např. vánočku či chléb, vložíte jej do trouby, opět zvolíte příslušný automatický program a konvektomat si již sám poradí. I při těchto programech se při pečení přidává pára, která zajistí, že vánočka či chléb bude mít dokonalou a lesklou kůrku.

Takže pokrmy nemusím v podstatě při pečení kontrolovat?
Trouba si poradí s každým pokrmem, stačí jen nastavit ten správný automatický program a díky přidávání páry při pečení nemusíte maso podlévat, pečení hlídat, aby se vám něco nepřipeklo. Vy budete jen ochutnávat.


 

Podívejte se také na:
Jak vybírat spotřebiče do kuchyně
Multifunkční mikrovlnné trouby
Varná centra – technologie a design
Vaříme v chytrém nádobí
Zdravé vaření v titanovém nádobí
Moučník v tlakovém hrnci
Titanové nádobí
 

Tipy Loskutáka v tomto tématu:
Tefal - Vaření v páře
Tefal ActiFry - Zdravě a chutně
Nádobí Tefal Ingenio
Tescoma - tlakový hrnec
Pánvičky
Nebojte se vaření v tlakovém hrnci
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku


Dušičková vazba

Dušičková vazba

Ukážeme si různé možnosti dušičkových vazeb – tradiční věnec, misku a kytici. A…