Rozsazování sazenic zeleniny

Aktualizováno 14.04.2016


Ukážeme si pikýrování – přesazování zeleninové sadby, při které aplikujeme mykorhizní houby, které podporují nejen rozvoj kořenového systému. Zopakujeme si působení mykorhizy a prakticky si veškerý postup předvedeme. Díky mykorhize bude mít vaše zahrádka skvělou kondici a bohatou úrodu.

Kultura mykorhizních hub se při pěstování zeleniny začala používat teprve nedávno. Loňská sezona v zeleninové zahrádce opět ukázala, že se to vyplatí, rajčata i papriky měly skvělou kondici a bohatou úrodu.

Krátce si připomeneme, co vlastně mykorhiza je: jedná se o přátelský vztah mezi určitou skupinou půdních hub a rostlinou v oblasti kořenů. Půdní houby se napojují na kořeny rostlin a postupně se mnohonásobně zvětšuje kořenový systém. Navíc tato mikroskopická vlákna snadněji přijímají živiny a vodu z okolní půdy a tím je rostlina výrazně lépe vyživovaná.

Jak tedy prakticky postupovat, když chceme použít mykorhizní kulturu:

Mykorhizní kulturu lze použít v malém množství již při výsevu, kdy do výsevné rýhy pro semínko dáme trošičku prášku anebo celý substrát promícháme s přípravkem v poměru 1,5 : 100. Určitě na „houby“ pamatujme při pikýrování. Rostlinky budeme přesazovat poté, co vytvoří pravé lístky. Poputují z výsevné misky do jiných nádob – použijeme sadbovače nebo jednotlivé kelímky, kontejnerky apod. V této nové pěstební nádobce si uděláme v substrátu důleček a na jeho dno nasypeme špetku přípravku s mykorhizními houbami. Použijeme speciální přípravek na rajčata a papriky, ale můžeme využít případně také univerzální na květiny, zeleninu a ovocné a okrasné dřeviny. Opatrně mladou rostlinku kolíčkem podebereme pod kořeny. Uvolníme a přesadíme kořenem do důlku s práškem. Opatrně kolíčkem zase přihrneme. Podle potřeby urovnáme.

Prášek obalí kořeny, spojí se s půdní vláhou. Sadbu udržujeme samozřejmě vždy mírně vlhkou. Rostlinka postupně narůstá, také se rozrůstají houby v kořenové části a vytvářejí prostředí pro bujný nárůst kořenů a zlepšují příjem živin (zejména fosforu a draslíku) a vláhy z půdy. Tím samozřejmě sílí celá rostlinka, lépe roste. Má hojnost květů a dobře uzrávají v plody, takže roste výnos. Tím, že jsme dali mykorhizní kulturu již při přesazovaní, jsme ve výhodě – použijeme méně přípravku, než kdybychom jej poprvé aplikovali až při výsadbě sazenice na stanoviště. Houby se totiž začnou v půdě množit a tak se rozrůstají společně s rostlinou. Také zdravotní stav rostlinek je od začátku lepší, můžeme si vše porovnat na vzorcích, kde bylo vyseto stejné semeno ve stejnou dobu, jedna dávka mykorhizní kulturu dostala a druhá nikoliv.

Tento mykorhizní přípravek se může použít pro plodové zeleniny jako okurky, dýně, melouny, lilky, mochyně, ale také pro fazole, hrách, veškeré cibuloviny, ovocné keře a stromy. Nehodí se pro košťáloviny.

Když pěstujeme rostliny s mykorhizou hnojíme umírněně minerálními hnojivy. A určitě musíme být obezřetní při chemickém ošetření – nepoužíváme tzv. systemické fungicidy, přípravky proti houbovým chorobám, první tři týdny po aplikaci houbové kultury.

 

Podívejte se také na:
Mykorhiza – prospěšné houby
Výsadba rajčat a paprik s mykorhizou
Výsadba živého plotu s mykorhizou
Nádoby na výsevy a předpěstování sadby
Sadba papriky
Výsev a předpěstování paprik
Jahody ze semen
Výsadba do skleníku
Výsadba ovocných dřevin
Pěstujeme Bio zeleninu a ovoce
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova