Zahradní krby a udírny

Publikováno 8. 6. 2011
Zdroj: TV Nova

Ohniště na zahradě stále více dostává společenskou funkci. Můžeme jej mít samostatně nebo i s celým kuchyňským koutem. Červen je za dveřmi a chuť na křupavé grilované pokrmy roste spolu se zvyšující se teplotou. Představíme si zahradní grilovací krby a udírny.

Zahradní krb není pouze venkovní okrasa pozemku, u které se můžeme večer ohřát a dívat se do kmitajících plamenů. Dnes nabývá jiného významu, a to především kulinářského. Stejně jako na zahradním grilu si v něm můžeme na mřížce ugrilovat maso či zeleninu, ale využít ho lze jako pec na chléb či koláče i jako troubu na vaření oběda.

Grilovací krby jsou vyrobeny z betonových bloků, odolných vůči žáru, mrazu a povětrnostním vlivům. Výhodou vymývaného betonového povrchu je vysoká pevnost, snadná údržba, stálá barevnost a odolnost.

Zdrojem energie u grilovacího krbu je grilovací uhlí či dřevo. Výhodou je, že pokud si krb na zahradě jednou postavíme, k vlastnímu grilování je poté připraven během chvíle – nemusíme montovat rošt na ohniště ani vynášet těžký gril na zahradu. Největším lákadlem je požitek z otevřeného ohně, který ale tolik neznečistí zahradu, jako obyčejné ohniště obložené kameny. Co se týče čištění, není potřeba speciální péče, pouze důkladné odstraňování popela a čištění grilovacího roštu. Grilovací krb lze umístit do zahrady, altánku, pergoly (není problém postavit komín skrz střechu).

pozn.: Vlastnosti jednotlivých krbů:
Grilovací krb Primera Gril je složen ze sedmi betonových dílů. Jejich spojování se provádí lepidlem beton tix na obkladačky či dlaždice. Gril nepotřebuje další povrchové ošetření a muže být 24 hodin po montáži uveden do provozu. Je vybaven litinovým roštem a roštem na grilování.
Gril Denver Betonový zahradní gril. Betonová pracovní deska ve výšce 68 cm, šamotové topeniště včetně chromového roštu s dvojí možností nastavení výšky. Určeno pro grilování na dřevěném uhlí.
Gril Exklusiv S udírnou a spodním topeništěm. Příslušenství: zakrývací plech, grilovací jehla na kuře, plochý rošt, litinový rošt.
Gril BBQ Rio. Vyrobeno ze žáruvzdorného cementu a dalších vysoce kvalitních surovin odolných ohni. Pracovní deska ze směsi kamene a mramoru.

 

Zahradní udírny jsou stále častěji k dostání spojené se zahradním grilem, tzv. univerzální udírny, kde můžeme připravovat pokrmy jak uzením, tak i pečením v pečící troubě nebo grilováním. K výhodám udíren patří menší vnější rozměry, malá spotřeba dřeva díky topeništi bez roštu a rychlé pečení díky uzavřeném prostoru. Udírna je vybavena spodními dvířky pro topení a přikládání, manipulačními dvířky, teploměrem a komínovou klapkou pro sledování a regulaci teploty. Samostatně stojící udírny bývají vyrobeny z ocelového plechu. Topeniště jsou umístěná buď pod udicí komorou, nebo také zvlášť a propojená kouřovodem. V udírně se topí dřevem nebo dřevěným uhlím.

Ke klasické udírně lze také přikoupit mramorovou desku, která je výborná pro přípravu ryb, rožeň, nebo i prodloužený komín, jenž vám zajistí lepší tah.

Kvůli atmosféře otevřeného ohně a opékání špekáčků už nemusíte mít na zahradě permanentně vypálené kolo obložené kameny. K dispozici jsou otevřená ocelová nebo litinová ohniště, která lze v mžiku přenést na zahradu a po použití opět sklidit do garáže či zahradního domku. Navíc si neponičíme trávník a ani se nemusíme bát náhodného požáru. Navíc je možné oheň přenášet i na neobvyklá místa, jako jsou verandy nebo terasy. V pohyblivém ohništi topíme stejně jako v klasickém, a to dřevem. Pokud budeme chtít, můžeme si i na něj pořídit rošt na grilování.

V zahradních grilovacích krbech lze topit pouze drobnými kusy dřeva nebo pohodlným a dostupným dřevěným uhlím. Rozhodneme-li se pro dřevo, ideální je čisté a suché, bez příměsi pryskyřice, které netvoří nepříjemný dým.

Udírny vyžadují
obezřetnost a pečlivý výber. Dřevo s příliš silným aroma by zkazilo chuť uzeného masa nebo sýrů (jehličnany, dřevo s obsahem pryskyřic, ořešák, šišky). Vhodné je především suché dřevo habru, buku nebo olše a potom samozřejmě dřevo ovocných dřevin – např. třešeň, meruňka či švestka.

Tipy:

• Ideální dřevo na grilování by mělo být tvrdá a proschlé alespoň 2 roky na čerstvém vzduchu
• Vlhké dřevo hoří obtížně a produkuje více nebezpečných zplodin, než dřevo suché.
• Pryskyřice sice v krbu krásně voní, ale při grilování dokáže jídlo zcela zkazit.
• Štěpky namočte do vody, nechte nasát a v závěrečné fázi uzení je přihoďte do hořících uhlíků.
• Grilovací brikety s přídavkem koksu hoří 240 min a lze je použít až 4x.

Při zapalování ohně rozhodně není vhodné ani rozumné používat jako podpalovače benzín nebo líh! Zápachu bychom se nezbavili. Optimální jsou speciální podpalovače, ať už v tekuté nebo tuhé formě. Dáváme ale dobrý pozor, aby se krb nepřetopil a plameny nešlehaly příliš vysoko (nad okraj roštu). Oheň také nezaléváme vodou, ale necháme uhlíky vyhasnout – při tak velkém rozdílu teplot mezi sálajícím krbem a studenou vodou by mohlo dojít k popraskání krbu a vzniku trhlin.

 

Přečtěte si také:
Krby a kamna
Teplovodní krby a kamna
Design krbů
Krbová kamna
Briketa z listí
 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz