Péče o ovocné dřeviny na sklonku zimy

Publikováno 28. 2. 2012
Zdroj: TV Nova

Příroda se již pomalu začíná probouzet po ospalé zimě a pro nás nastává ten pravý čas opět se vrhnout na zahradu a začít se o ni důkladně starat. Dny se prodlužují a sluneční paprsky získávají na síle, kde jinde bychom tedy měli trávit tato příjemná odpoledne než právě na zahradě? A začneme péčí o stromy.

Práce na zahradě začneme péčí o stromy. Na jaře je třeba stromy prořezat, zapravit do půdy hnojiva či provést jarní postřik. Jedná se o práci na pár hodin, budeme za ni však na podzim odměněni jablky, hruškami či meruňkami z vlastní zahrádky! A čerstvé ovoce, u kterého víme, odkud pochází a jak bylo pěstováno, za trochu námahy určitě stojí.

 


Prořezání stromů

Ještě před začátkem vegetace je třeba provést tzv. zimní řez. Ten je nezbytný, abychom regulovali (jak omezili, tak podpořili) množství pupenů a tím i kvalitu budoucích plodů. Řežeme, až pokud denní teploty neklesají pod mínus 5 °C. V době vegetačního klidu provedeme řez jabloní a hrušní a dalších jádrovin (mišpule, jeřáby). Prořežeme také lískové ořechy.

Peckoviny, tedy třešně, višně, švestky, meruňky či broskvoně, řežeme, až začne vegetace a stromy naraší. Dřívější řez ohrožuje zdravotní stav stromu. Také neřežeme vlašský ořešák, vhodná doba bude až v létě.
Existuje několik typů řezů, které dělíme například podle stáří stromu, druhu či intenzity. Nejprve tedy musíme určit, co stromy na naší zahradě potřebují. Potřebují silnější zásah, nebo jen mírnější řez? Ideální je pravidelně každoročně stromy udržovat, největší chybou je ale bez znalostí stylu růstu zakracovat konce podobně, jako se postupuje u okrasných dřevin. Řez nelze snadno ukázat jediným úkonem, vyplatí se kvalitní pomocník v podobě odborné příručky. Nechceme-li poškodit strom a vytvořit rány, které se špatně hojí, vyzbrojíme se kvalitním nářadím.

Podle účelu a stáří stromu rozlišujeme řez výchovný, udržovací a zmlazovací. Výchovný řez se provádí u mladých stromků, které nejsou starší než zhruba čtyři roky. Podpoří zakořenění a růst nadzemních částí stromu včetně vytvoření koruny. Pokud je strom starší, provádíme udržovací řez. Zde záleží na tom, jak poctivě jsme dělali výchovný řez. Čím lepší byl výchovný řez, tím menší práci budeme mít s řezem udržovacím. Jeho cílem je zachovat dostatek plodného obrostu a zajistit pravidelnou úrodu. Na starší či zanedbaný strom, který již ztrácí svou vitalitu a rapidně klesá úroda, použijeme zmlazovací řez.

Zjara prořezáváme také drobné ovocné keře, bobuloviny, maliny, ostružiny. Nejprve prořežeme keře rybízu a angreštu. Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, můžeme s prořezem začít již v únoru. Dále odstraníme odplozené výhony maliníku a ostružiníku a redukujeme nadbytečné a slabé výhony.
Dobrý výsledek nedosáhneme bez kvalitního vybavení. Na řez používáme ostré dvoubřité nůžky a pilku s otočným listem, neobejdeme se také bez dalších pilek. Vybíráme je tak, aby měly kvalitní ostří listu a dobře se s nimi manipulovalo v koruně. Na nepřístupná místa, zejména po obvodu koruny, kam nedosáhneme ze žebříku, použijeme huseník (housenici). Výborným pomocníkem bude také nářadí s teleskopickou rukojetí. Na začištění ran použijeme nůž žabku. Po řezu ošetříme větší rány stromovým balzámem.

 


Nezbytné hnojení

Na jaře nesmíme opomenout ani hnojení. Dodá stromům dostatek živin na nadcházející sezonu. Právě teď, na začátku vegetačního období, je pro hnojení ideální doba. Rozhodně bychom neměli hnojit v období klidu, kdy strom není schopen dané hnojivo vstřebat a navíc zejména dusíkaté látky se vyplavují se srážkami.

K hnojení můžeme použít vyzrálý kompost nebo uležený hnůj. Organická hnojiva dnes také dostaneme koupit (granulovaný hnůj, průmyslové komposty). Organická hnojiva doplníme hnojivy draselnými a fosforečnými, ideální jsou hnojiva vícesložková, která obsahují také stopové prvky nebo hnojiva organo-minerální. Hnojivo pouze lehce zapravíme do půdy pod korunami stromů. Kde není udržovaná mísa, musíme udělat několik vpichů po obvodu koruny a zapravit zde hnojivo. Nikdy nedáváme hnojivo těsně ke kmenu, ani jím kmen neznečistíme. Dále se řídíme pravidlem, že čím starší a vzrostlejší strom je, tím vydatněji hnojíme.

 


I na jaře lze vysazovat ovocné stromy

Pokud jsme na podzim nestihli vysadit všechny stromy, které jsme chtěli, právě nyní je opět vhodný čas. Ovocné stromy se totiž mohou vysazovat jak na jaře, tak na podzim. Existují dokonce druhy, kterým jarní výsadba vyloženě vyhovuje. Obzvláště s výsadbou meruněk či broskvoní je vhodné počkat až právě na jaro. Tyto ovocné stromy jsou totiž velmi choulostivé, a pokud bychom je zasadili na podzim, je možné, že by nezakořenily a do jara uschly. Postup výsadby je jinak obdobný jako na podzim. Rozdíl je v již zmíněném řezu stromků. Pokud se jedná o stromky z podzimní výsadby, počkáme s prvním řezem až na jaro, zatímco stromky z jarní výsadby prořežeme ihned při výsadbě.

 


Postřik

Pokud nechceme, aby bylo naše ovoce napadeno škůdci a chorobami, je vhodné uskutečnit jarní preventivní postřik. Postřik je poslední z časných úkonů, týkajících se ovocných stromů, které je třeba na zahradě zvládnout. S postřikem ale musíme počkat na počátek vegetace, až teploty nebudou přes den klesat pod 7 °C. K postřikům většinou totiž používáme přípravky na bázi oleje, které zvyšují riziko namrznutí dřeviny. První postřik se většinou provádí pro prevenci širší škály škůdců, lze použít ekologicky nezávadné postřiky, jako je například Oleoekol. Dále postřiky vybíráme hlavně podle druhu stromu, na který jej budeme aplikovat, a podle hlavních problémů, proti kterým chceme bojovat. Postřik aplikujeme na celou rostlinu, nejen na korunu. Naopak zvýšenou pozornost věnujeme kmenu a patě stromu (pod hrubou kůrou dobře přezimují škůdci a jejich zárodky). Postřikovač vybíráme podle velikosti naší zahrady a množství stromů. Pokud na zahradě máme pár stromů, vystačíme s malým tlakovým postřikovačem o objemu 3 až 5 litrů, jako je například tento pětilitrový tlakový postřikovač. Ale v případě, že musíme obstarat větší zahradu, se rozhodně vyplatí pořídit si pojízdné postřikovače o větším objemu, jako například šestnáctilitrový tlakový mobilní postřikovač.

Jak je vidět, stačí několik málo odpolední strávených na jarní zahrádce a už se můžeme pomalu začít těšit na vlastní ovoce!

 

Mohlo by vás zajímat:
Výsadba ovocných dřevin
Zimní řez stromů
Předjarní postřik a postřikovače
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz