Zahrada roku 2014

Publikováno 27. 10. 2014
Zdroj: TV Nova

Podívejte se, jak vypadá zahrada, které odborná porota udělila druhé místo v celostátní soutěži Zahrada roku 2014. Je opravdu nádherná! Nechte se inspirovat.

 Nacházíme se na zahradě u novostavby v krajině kolem Berounky, rozkládá se na svažitém pozemku s hezkým výhledem do okolí. Autory jsou inženýři Ferdinand Leffler a Jiří Stiborek. Při jejich práci majitelé aktivně spolupracovali, takže vzniklý prostor je nejen vysoce funkční z hlediska založení a následné údržby, ale také plně vystihuje potřeby rodiny, která zde bydlí.

 

Spolupráce přinesla nejen radost všem tvůrcům, ale odborná porota ji také udělila druhé místo v celostátní soutěži Zahrada roku 2014.

 

Zahrada je vytvořena v přírodním stylu a souzní s moderním domem a také přirozeně navazuje na okolní krajinu. Základem zahrady je perfektní koncepce, která následně umožňuje ztvárnit a také při údržbě zajistit volnost, provází nás nedbalá elegance.

 

V zahradě se hodně pracuje s motivem kulis – přirozenou kulisu tvoří okolní les, který tvůrci propojili se zahradou zase kulisami keřů.

 

Zahradu a les odděluje jen nenápadné pletivo a vhodně propojené dřeviny. Štěrkovou příjezdovou cestu lemují ovocné stromy a keře, na protější straně zase volně rostoucí živý plot. Kolem servisního domku se cvičebnými prvky, lezeckou stěnou a skluzavkou pro děti vstupujeme a otvírá se nám pohled do první části zahrady. Poloha domu rozděluje zahradu na několik celků, které mají různé použití a také vzbuzují jiné emoce.

 

Obytnou částí bychom mohli nazvat to, co nyní vidíme - jižní stranu s koupacím jezírkem a rozlehlý trávník. Jezírko, které od domu zasahuje skoro až na hranici pozemku, má přírodní charakter s pečlivě vybudovanou čistící zónou. Vstupuje se do něj po dřevěné terase z obýváku a lemují jej šustivé rákosy. Navazuje intenzivně ošetřovaný trávník, který lze rozmanitě využít, nemusíme se bát na něj ulehnout nebo si zahrát fotbal. Děti si zařádí také ve vrbovém tunelu.

 

Kulisu prosluněné ploše tvoří několik řídce vysazených stromů, které však nebrání výhledu do okolí. Po východní straně domu pokračujeme dál. Jsme v nejužší části zahrady, kde je kousek k sousedům, proto zde vznikla betonová zeď Dojem soukromí navozuje hustý porost bambusů a vrb. Do další části zahrady se pak vstupuje schody, vedle kterých je ještě malá vodní plocha. Nepravidelné šlapáky nás spojí s travnatou terasou, která navazuje na severní stranu domu.


Vidíme dětské pískoviště a nad ním zeleninovou zahrádku. Záhony jsou vyvýšené, velmi dobře se obdělávají a také není problém podle potřeby změnit kompozici. Roste zde současně rozmanité drobné ovoce. Výškové rozdíly v této části vyrovnávají citlivě postavené opěrné kamenné zídky. Nepřehlédneme ani moderně ztvárněnou dřevěnou besídku, kde barva dřeva kontrastuje místy s jasně červeným nátěrem. V této části zahrady perfektní, krátce střižený trávník nahradily květnaté louky blízké přírodě.

 

Neschází ani prostor pro ohniště, je volně vydlážděn a mezi kameny prorůstá vegetace. Navazuje dřevník u plotu a v nejvzdáleněji části pozemku je kompost. Na protější straně zahradu ukončuje relaxační zóna pod korunami vysokých stromů, kde je i tee-pee pro děti.

 

Ze zahrady dýchá nejen promyšlený záměr, ale také volnost, radost a harmonie.

 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz