Bylinkový džem

1 kg prolisovaného ovoce (rybíz, angrešt)
1/4 l bylinného nálevu
pektogel
1 – 1,25 kg cukru (podle kyselosti ovocné dřeně)

Poměr bylin k přípravě bylinného nálevu:
meduňka 250 ml
šalvěj 125 ml
dobromysl 200 ml
heřmánek 125 ml
mateřídouška 250 ml


Příprava bylinného nálevu
Nadrobno nakrájíme čerstvé byliny. Jejich množství se liší podle jednotlivých druhů. Přelijeme cca třemi decilitry vařící vody. Necháme 25 min vyluhovat, promícháme a slijeme 1/4 l nálevu.

Příprava džemu
Do prolisovaného ovoce vmícháme bylinný nálev, přisypeme cukr a vše necháme přejít varem. Džem pak nalijeme do sklenic a zavíčkujeme. Takto připravený džem musíme v krátké době spotřebovat.

Trvandlivost džemu
Delší trvanlivost získáme buď sterilizací sklenic – 20 min při 80º C (můžeme opakovat po 24 hodinách), nebo konzervací cukrem (přidáme ho tolik, aby cukr tvořil 60 % džemu), což doporučujeme použít u kyselejšího ovoce, nebo se uchýlíme k Pektogelu a džem uvaříme podle návodu (u málo želírujícího ovoce).

Bylinkový džem je výborný nejen na chléb s máslem, ale i do čaje.

redakce