Jehněčí kolínko s bramborovou kaší

Aktualizováno 30.10. 2008 15:10
Zdroj: TV Nova

Dnes si ukážeme klasickou úpravu jehněčího masa, která nám nejen nezabere moc času, ale hlavně dokáže jehněčí maso upravit poživatelným způsobem i pro ty, kteří typický jehněčí chuť a odér nesnášejí.

Jehněčí na bylinkách

Ingredience:

  • 6-8 jehněčích kolínek, může být i předeček nebo kýta
    směs jarních bylinek, hlavně tymián, rozmarýn, šalvěj, bobkový list

  • 200 g dobré slovácké slaniny

  • zelenina: 4 červené cibule, 2 palice česneku, 2 mrkve
    1 řapíkatý celer

  • 500 ml kvalitního červeného vína

  • olivový olej, hrubozrnná sůl


  • Příprava:
    Česnek zabalíme do alobalu a dáme ho na půl hodiny péct do trouby při teplotě 200 °C. Kolínka omyjeme, odblaníme a prošpikujeme částí slaniny. Do pekáč dáme na osminky pokrájenou cibuli a zeleninu pokrájenou na kostky. Na tuto směs poklademe kolínka a vetřeme do nich směs z bylinek, oleje a soli. Navrch přidáme bobkový list a nové koření. Vše zalijeme červeným vínem a dáme péct do trouby předehřáté na 150 °C. Pečeme asi 4 hodiny za občasného přelévání výpekem. Po vyjmutí upečeného masa zeleninu propasírujeme a výpek vysmažíme na požadovanou hustotu.
    K tomuto pokrmu podáváme hedvábnou bramborovou kaši.

    Nadýchaná bramborová kaše

    Ingredience:
  • 1 kg moučných brambor

  • 200 ml mléka, 125 ml smetany, 50g másla

  • strouhaný muškátový oříšek, sůl

  • Příprava:
    Brambory oloupeme, pokrájíme na menší kousky, zalijeme mlékem s máslem a pozvolna vaříme asi 20 min. Tekutinu slijeme a ještě horké brambory propasírujeme nebo rozšťoucháme. Přidáme mléko z vaření a prohřátou smetanu, osolíme a vyšleháme.

    redakce