Méně používané houby v kuchyni

Publikováno 1. 2. 2010

V příspěvku si představíme houby, které se používají v exotických kuchyních.

Lanýže
Lanýže se rozlišují dle místa sběru: Francie, Itálie, Chorvatsko, Asie. Právě koncem ledna a začátkem února končí jejich sezóna. Ceny se pohybují mezi 4000–120 000 Kč/Kg. V ČR se občas objevují, ale nemají žádanou kvalitu, navíc jsou zákonem chráněni. Rostou 10–20 cm pod povrchem, hledají se pomocí psů a prasat. Nejčastěji se používají v míchaných vajíčkách, těstovách. Bílé lanýže mají česnekový nádech. V ČR jsou k dostání lanýžové produkty, oleje, apod.


Portobello
Ukážeme si plodnice hnědých žampionů, sadbu hnědého žampiónu, plodící substrát s hnědým žampiónem/Portobellem. Portobello je v podstatě přerostlý hnědý žampión. Hnědé žampióny jsou výraznější chuti než bílé. Jeho výhodou je pevná plodnice, výrazná žampiónová chuť a široké použití v kuchyni. Pěstuje se stejně jako bílý žampion – seznámíme diváky se základním postupem. Mezi osvědčené pokrmy patří houbový steak se šunkou a nivou nebo vegetariánský hamburger. Žampion Portobello běžně seženeme v supermarketech.


Smrž špičatý a Hřib stříbrný
Do třetice se zmíníme ještě o dalších méně známých houbách v naší kuchyni, konkrétně budeme mít ukázku sušených hub Smrže obecného/špičatého a Hřibu stříbrného, tzv. rosolovky. Tyto houby rostou v Evropě, Turecku, USA, rosolovka v Asii. Jsou k dostání ve specializovaných prodejnách nebo v některých supermarketech. Smrž je považován za opravdovou lahůdku (připravují se plněné, se smetanou, s těstovinami) díky své osobité chuti. Rosolovka spíše v asijské kuchyni.

 

Přečtěte si také:
Pěstování houby Nameko
Pěstování houby Eringii
Pěstování Hlívy ústřičné

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova