Sekaná pečeně

Aktualizováno 30.10. 2008 15:32
Zdroj: TV Nova

V této reportáži vám pan Vodochodský ukáže, jak se správně připravuje sekaná pečeně.

Ingredience:

  • 600 g hovězí maso přední nejlépe kližka

  • 400 g vepřového boku

  • 200 g žemle nebo housky

  • 200 ml mléka

  • 100g kvalitní slaniny

  • 3 vejce, 2 cibule, sůl, ledová voda, 1 lžička pepře mletého, 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky sladké, 1 hrst majoránky drhnuté


  • Příprava:
    Hovězí vepřové maso nakrájíme na kostky a prosolíme. Necháme odležet minimálně 6 hodin, nejlépe do druhého dne. Potom ho nadvakrát najemno umeleme. Mlýnek vyčistíme pomletím housky namočené v mléce. Maso dáme do hnětače nebo velké mísy a za postupného přidání cca 2 dl ledové vody vyhněteme hustou lepivou kaši.

    Kaši promícháme s pomletou houskou namočenou v mléce, přidáme vejce, nasekanou cibuli, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec vmícháme na kostky nakrájenou slaninu.
    Ze směsi vytvoříme 2 pevné šišky a dáme je do pekáče, jehož dno jsme vyložili špejlemi nebo na kolečka nakrájenými cibulemi. Vršek sekané můžeme překrýt ozdobnou mřížkou ze zbylé slaniny nakrájené na proužky. Pečeme 1,5 - 2 hodiny při 180 stupních do zlatova. Podléváme vodou a vypečenou šťávou. Krájíme po vychladnutí.

    redakce