Vánoční recepty

Aktualizováno 15.1. 2009 10:11

Dnes si ukážeme, jaký je rozdíl mezi velmi starými a v Čechách kdysi velmi oblíbenými a tradičními recepty, které ale dnes, bohužel, málem upadly v zapomnění.

Kapr namodro
Ingredience:

  • 1 vykuchaný kapr s neporušenou kůží

  • 2 1/2 l vody

  • 2 cibule

  • 1 větší mrkev

  • 1 malý celer

  • 1 malý pastiňák

  • kousek celerové natě,
  • 200 ml bílého kyselejšího vína

  • 200 ml vinného octa

  • 10 zrnek pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 3 bobkové listy

  • 1 lžička tymiánu

  • sůl

  • citrónová šťáva

  • Příprava:
    Kapra očistíme, opereme a dbáme přitom, abychom nepoškodili kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně do modra. Ocet zahřejeme a polijeme jím povrch kapra – kůže krásně zmodrá. Vnitřek kapra osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu a vložíme do ní na kolečka nakrájenou cibuli, drobně rozkrájenou mrkev, celer a pórek. Osolíme, přidáme víno a zbylý ocet, koření a na mírném ohni 20 minut vaříme. Do tohoto zeleninového vývaru vložíme kapra a pozvolna ho táhneme asi 10 minut (nesmí se vařit, vývar udržujeme stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podáváme na nahřáté míse s vařenými brambory s máslem.

    Ke kaprovi můžeme připravit tuto skvělou omáčku:
    Hrníček vývaru z ryb přikyselíme citronem, přidáme 1-2 žloutky, špetku maizeny, sůl a šleháme ve vodní lázni, až omáčka začne houstnout.
    Pak přidáme lžičku přepuštěného másla, trochu čerstvě mletého bílého pepře a lžičku hořčice.

    Kapr načerno
    Suroviny:
  • 1 živý nebo čerstvě zabitý kapr

  • 200 g kořenné zeleniny

  • 2 cibule

  • 10 zrnek pepře

  • 5 kuliček nového koření

  • 2 bobkové listy

  • špetka tymiánu

  • citrónová kůra
  • 100 g másla

  • 3 lžíce jablečného octa

  • 50 g strouhaného černého chleba
  • 50 g perníku

  • 2 lžíce šípkové zavařeniny

  • 250 ml černého piva

  • 30 g mandlí

  • 30 g rozinek

  • 1 lžíce rybízové zavařeniny

  • sůl, 1 lžička cukru


  • Postup přípravy:
    Upravujeme-li kapra načerno, musíme při zabíjení zachytit jeho krev. Rybu pak vypláchneme octem, který rovněž uschováme a kapra rozdělíme na díly a osolíme. Na másle zpěníme zeleninu, cibuli, uvedená koření, zalijeme vínem a přidáme ocet, kterým jsme rybu vyplachovali. Příliš hustou omáčku zředíme vodou a vaříme 8 až 10 minut. Potom vložíme do omáčky kapra a vaříme dalších 10 - 15 minut na mírném ohni. Rybu vyjmeme, omáčku přecedíme, a přidáme do ní zavařeninu, nastrouhaný perník, strouhaný chléb, na nudličky pokrájené oloupané mandle, oprané rozinky a cukr upražený na karamel. Omáčku okyselíme citrónovou šťávou a 5 minut ji povaříme. Pak do omáčky vložíme kapra a necháme ještě prohřát. Kapr na černo je nejchutnější, když se nechá uležet do druhého dne.


    Zajímat vás budet také:

    Výlov rybníka I.

    Výlov rybníka II. - český kapr

    redakce