Zvěřina na smetaně se šípkovou omáčkou

Aktualizováno 13.11. 2008 16:07

V příspěvku uvidíte klasický recept zvěřiny na šípkové omáčce. Nemusíte se bát složité přípravy, ani toho, že se vám omáčka srazí. My si ukážeme, že připravit tuto českou omáčku je jednoduché a stejně jednoduchá je i příprava hrnkových knedlíků, které budeme podávat jako přílohu.

ZVĚŘINA NA SMETANĚ SE ŠÍPKOVOU OMÁČKOU

Ingredience:
1 kg zadního hovězího masa — nejlépe špičky nebo zvěřiny, 200 g slaniny, 100 g celeru,
100 g petržele, 200 g mrkve, 200 g cibule, 1 lžíce nového koření a celého pepře, 4 bobkové listy, 2 snítky tymiánu, citron, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce francouzské hořčice, vinný ocet,
2 lžíce cukru krupice, kostka másla, 2 kelímky zakysané smetany, 2 l hovězího vývaru

Příprava:
Maso na svíčkovou očistíme a po vlákně masa ho prošpikujeme špekem. Dno pekáče vymažeme máslem, pokryjeme ho částí na plátky nakrájené kořenové zeleniny, vložíme maso a vše zarovnáme zbytkem kořenové zeleniny. Přisypeme koření a zalijeme rozpuštěným, vychladnutým máslem. Necháme odležet do druhého dne. Maso v pekáči osolíme, přidáme cukr a dáme péci bez podlévání do rozpálené trouby. Až zelenina zčervená, přidáme ocet, hořčici a vývar.


ŠÍPKOVÁ OMÁČKA K TMAVÉMU MASU A ZVĚŘINĚ

Ingredience:
40 g másla, 40 g mouky, 2 lžíce šípkové zavařeniny, 1 citron, 1/2 lžičky citronové kůry, 1/2 l šťávy z pečeného masa, 200 ml červeného přírodního vína, sůl a bílý pepř

Příprava:
Na rozpuštěném másle zpěníme mouku dozlatova, přidáme zavařeninu a dobře ji rozmícháme. Omáčku rozředíme vínem a vývarem. Mírně osolíme, okyselíme citronovou šťávou a okořeníme citronovou kůrou a bílým pepřem.
Dáme do trouby a pečeme doměkka za občasného podlévání. Hotové maso vyjmeme, vybereme koření a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Do zakysané smetany postupně vmícháváme omáčku, necháme krátce přejít varem, dochutíme a podáváme s nakrájeným masem a knedlíkem. Maso můžeme zdobit kolečkem citronu, lžičkou brusinkového kompotu a trochou šlehačky.


HRNÍČKOVÝ KNEDLÍK

Ingredience:
10ks pečiva, 6 celých vajec, 3 hrníčky mléka, 3 hrníčky hrubé mouky, sůl, máslo, olej

Příprava:
Pečivo nakrájíme na kostičky a osmahneme na másle. Necháme vychladnout. V míse rozšleháme žloutky se solí, přidáme mléko a hrneček hrubé mouky. Promícháme, přidáme pečivo a nakonec sníh ze svou bílků. Tři olejem vymazané hrnečky vysypeme moukou, naplníme připraveným těstem a vaříme pod pokličkou ve vodní lázni 30 minut. Vyklopíme a porcujeme nití.


TIP: Svíčková je lepší, když se alespoň jednou během pečení všechna tekutina téměř vypaří a zelenina se mírně přichytí.
Sražení zabráníme vmícháváním omáčky do smetany – ne naopak!



redakce