Dr. Byt – Rekonstrukce 1. patra v rodinné vile

Publikováno 26. 9. 2011
Zdroj: TV Nova

Bytový odborník Tomáš Hronek nás provede rekonstruovaným interiérem bytu, kde došlo ke změně dispozic v kuchyni, jídelně a obývacím pokoji. Podívejte se a nechte se inspirovat.

Nacházíme se ve vile, která byla postavena na přelomu 19. a 20. století. Původní dispozice majiteli již nevyhovovala, a proto jsme se rozhodli provést zásadní změnu v řešení a účelu jednotlivých místností. Hlavní změnu dispozice tohoto interiéru doznala kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Tyto místnosti byly oddělené. Odbouráním příčky jsme zvětšili prostor tak, abychom mohli všechny tyto místnosti propojit a vytvořit velký vzdušný prostor s východem na terasu.

 

Kde spatřujete hlavní výhody rekonstrukce tohoto prostoru?
Změny přinesly především tyto výhody:
- Zvětšením prostoru pro obývací část jsme mohli navrhnout velkou a pohodlnou sedací soupravu i s křeslem a prostorem na čtení nebo sledování televize a poslech hudby.
- Propojili jsme celou místnost masivní dřevěnou podlahou a celý prostor tím tak zateplili a zútulnili.
- Navrhli jsme obývací stěnu s vápencovým obkladem s LED světly, která dotváří společně s kuchyní příjemný moderní styl a reflektuje požadavky majitele.

 

Jaké výhody má vápencový obklad? A jak se s tímto materiálem pracuje?
Vápencový obklad používáme poměrně často. Je to přírodní vápenec, který se lepí na předem připravený podklad. Tento materiál může správnou kombinací se světly a nábytkem vytvořit zajímavý designový prvek v interiéru. Dost často používáme také populární LED pásky a světla, která především večer dokážou vytvořit příjemnou atmosféru.

 

A co kombinace barev, které jste zde použili?
Barvy jsou stejně jako ostatní prvky v interiéru velmi důležitou otázkou, kterou je potřeba řešit i s ohledem na to, na jakou světovou stranu je místnost orientována. V tomto případě orientace na sever a jih jsme zvolili sytější tmavou cihlovou barvu v kombinaci s lehkou béžovou, a to tak, abychom definovali exponované plochy a ty zvýraznili. Barvy vždy musí být v souladu s ostatními prvky, jako je nábytek, podlahy, plochy dveří.

 

A jak to bylo s přístupem do bytu? Nebylo tu původně otevřené schodiště?
Ano, původní dispozice s otevřeným schodištěm nemohla zajistit soukromí, a proto jsme nové schodiště opláštili sádrokartonovými deskami a izolací, což zajišťuje ochranu proti hluku. Výsledkem je oddělení celého 1. NP od zbylé části domu.

 

Na původních fotkách a půdorysech je vidět dost nešikovně řešené sociální zařízení a koupelnu. Jak jste si poradili s tímto?
WC bylo umístěno naproti vstupu zcela nevhodně a nezajišťovalo soukromí. WC bylo přesunuto do jiné části bytu na místo původní koupelny. Nový prostor koupelny nahradil původní umakartovou kuchyň. Koupelna je navíc nově vybavena bidetem a prostornou sprchou. Vanu jsme prodloužili na celou šíři prostoru.

 

A co bytové doplňky a vychytávky?
Použila se např.:
1/ LED světla ve výšce 1700 mm na komunikační trase na terasu (modrá LED)
2/ LED pásek za sedací soupravou
3/ Bez dilatací – ořechová podlaha v celé ploše bez přechodových lišt díky podkladu
4/ Audio-video technika má veškerou instalaci integrovanou ve zdi, nikoli viditelnou na podlaze
5/ LED noční světlo na WC s nižší intenzitou světla na stropě (modrá barva)

 

Více ve videu!

 

Podívejte se také na:
Rekonstrukce panelového bytu
Rekonstrukce Loskutákovy kuchyně
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – I. díl
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – II. díl
Rekonstrukce bytu v činžovním domě
Rekonstrukce panelového bytu zničeného povodněmi v roce 2002

 
 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova