Dr. Byt – Rekonstrukce bytu 2+kk

Aktualizováno 14.3. 2012 12:36
Zdroj: TV Nova

Tentokrát vám v rubrice Dr. Byt ukážeme malý byt 2+kk, ve kterém došlo ke změně dispozice při minimálních nákladech.

V této reportáži si ukážeme zajímavou rekonstrukci bytu 2+kk v činžovním domě z 30. let dvacátého století. Základní požadavek byl vyměnit nebo repasovat interiérové dveře, okna, veškeré podlahy a renovovat koupelnu. S tím souvisela i výměna kotle a topení. Zároveň si majitel bytu přál dostat denní světlo do kuchyně a chtěl vyřešit obývací prostor tak, aby plnil i funkci pracovny. Kuchyň má být součástí obývacího prostoru s možností oddělit prostory. Vzhled by měl být pokud možno nepříliš extravagantní a vyžadovány byly přírodní materiály – také bělený dub.

Při realizaci byly brány v potaz výše uvedené požadavky. Proto je prostor rozdělen nábytkem, kde v sobě rohový koncept skříní  ukrývá nepřímé osvětlení, kabely pro TV a zásuvky. Zároveň funguje jako obklad staré zdi mezi ložnicí a obývákem.

Příčka mezi ložnicí a kuchyní plní zároveň úlohu velké šatní skříně. Je přístupná z jedné strany z ložnice a také z druhé strany z kuchyně. Skleněné pískované dveře pouštějí denní světlo do kuchyně. Harmonikové dveře odkrývají malou pracovničku v obýváku, kde je z důvodu úspory místa použitý výsuvný stolek pro notebook.

V prostoru jsou jako základ použité příjemné barvy a materiály – podlaha z masivního dubu, všechen nábytek povrchově upraven dýhou a barvy bílá a krémová. Světlé tóny opticky zvětšují prostor a světlá dřevěná dýha působí útulně. Byt je současnou pronajímatelkou laděn do dalších barev, černé a zelené + barvy obrazu.

Kotel se umístil do místnosti pro WC a WC se přesunulo do koupelny hned vedle sprchového koutu. V malém prostoru je sprchový kout řešen vyspádovanou podlahou ukončenou odtokovým žlabem a je oddělen pouze skleněnou zástěnou. Fazetové kachlíky a černobílá variace na podlaze mají navodit atmosféru starých časů.

Shrnutí:
Diváci mohou vidět hned několik praktických rad a tipů, které jim pomůžou při rekonstrukci vlastního bydlení:

1. Snížení nákladu na rekonstrukci bylo dosaženo minimem stavebních prací, kde nábytek funguje jako „příčka“. Původní dveře se nechaly pouze repasovat, stejně tak okna byla opatřena novým nátěrem a těsněním.

2. Tmavý kout v kuchyni byl prosvětlen kromě denního světla z obývacího prostoru a z ložnice, zrcadlovým obkladem po celé stěně. Kromě prosvětlení dochází k efektu zvětšení prostoru.

3.
Topná tělesa nemusí vždy vypadat a být umístěna standardně. V tomto případě je umístěn na konci místnosti zrcadlový infrapanel, který kromě poskytování tepla odráží výhled do okna osobám sedícím zády k oknu. Další zdroje tepla jsou infrapanely kruhového tvaru umístěné na stropě. Malý prostor tak není zbytečně zaplněn topnými tělesy.

4. Prostor se opticky zvětší, čím víc bude nasvícen nepřímými zdroji světla – reflektory do stropu. Hlavním světelným „hrdinou“ tak je jenom jeden lustr visící nad jídelním stolem.

 


Podívejte se také na:

Dr. Byt – Rekonstrukce bytu 3+kk
Dr. Byt – Úprava garsoniéry na kancelář
Dr. Byt – Úprava panelového bytu
Dr. Byt – Renovace jádra v panelovém domě
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – I. díl
Dr. Byt – Rekonstrukce dvoupokojového bytu – II. díl

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz