Dr. Byt – Rekonstrukce chodby, dětského pokoje a ložnice

Publikováno 16. 4. 2012
Zdroj: TV Nova

V této reportáži spolu s Dr. Bytem navštívíme byt mladých manželů se dvěma malými dětmi. Původně bydleli v novém bytě, který byl vybavený pouze kuchyňskou linkou a zelenou pohovkou v obývacím pokoji. Majitelé si nevěděli rady s ostatním vybavením bytu, proto proběhla částečná renovace.

Interiér zůstal v původním stavu a v základním standardu dle developera: Laminátové plovoucí podlahy a malá koupelna s velkým WC. Ocelové zárubně s bílými laminátovými dveřmi.

Velký problém nastal při řešení úložného prostoru a také nedostatku světla v chodbě, která byla téměř největším prostorem v bytě, ale nerespektovala oddělení zádveří a obytnou zónu.

Koupelna byla také malá bez úložných prostor a možnosti umístění sušičky, kterou by si časem chtěla dopřát především paní bytu.

S výhledem do budoucna byl byt koncipován tak, aby v dětském pokoji mohly být dvě děti a vydržely zde až do teenagerovského věku – aby tu mohly spát, učit se a hrát si.

Manželé potřebovali pracovní místo a příjemnou ložnici k odpočinku. Celý byt bylo třeba zútulnit a sjednotit ve stylu. Po dohodě s investory byla vybrána nová podlahová krytina do celého bytu, a to v odstínu ořechu s výjimkou dětského pokoje, kde je marmoleum ve světlé barvě.

Dveře byly vyměněny za obložkové dnes moderní bezfalcové a prostup z chodby do kuchyně zůstal řešen pouze posuvným křídlem. Použitím sádrokartonových příček byla na chodbě vytvořena nika pro vestavnou skříň a tím se oddělil i prostor zádveří. Aby skříň nepůsobila monumentálně a tuctově, byl v návrhu na niku použit kontrastní materiál, zde je dnes výstavka rodinných fotografií a malá knihovna. V chodbičce před koupelnou ještě zůstal prostor na mělkou komodu se zrcadlem. V zádveří byla na podlahu použita velkoformátová dlažba, která se dobře udržuje a netrpí poškrábáním. Je tu prostor na boty, lavička na sezení, otočný věšák na kabáty, poličky na drobnosti i zrcadlo.

Stěna koupelny byla vytažena do chodby a do výklenku byl umístěn podhled, který je barevně odlišný od ostatních stěn, čímž chodbu dělí a zmírňuje obavy z velkého prostoru. Zvětšením místnosti a změnou dispozice se podařilo lépe využít koupelnu a získat prostor pro skříňky, koš na prádlo, pračku a v budoucnu i sušičku.

Do ložnice se vešla šatní skříň včetně knihovny a pracovního stolu. Stěny v chodbě byly ošetřeny tapetou s metalickým vzorem, co krásně odráží světlo, které se tím dostává do prostoru. Stejně je dekorována i stěna v ložnici.

Barvy v dětském pokoji jsou veselé vzhledem k věku dítek. Jsou zde úložné prostory i místo pro praktické využití, pro práci, ale také dětské hry. Poslední etapa, která čeká na své dokončení, je obývací pokoj a kuchyně, možná i terasa.

 


Mohlo by vás zajímat:

Dr. Byt – Průběh rekonstrukce panelového bytu
Dr. Byt – Rekonstrukce interiéru pro osobu s handicapem
Dr. Byt – Rekonstrukce domu podle principů feng šui
Dr. Byt – Úprava panelového bytu
Dr. Byt – Renovace jádra v panelovém domě
Dr. Byt – Úprava garsoniéry na kancelář
Dr. Byt – Krb v interiéru

 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova