Dr. Byt – Úprava mezonetového bytu

Publikováno 20. 2. 2012
Zdroj: TV Nova

V této reportáži se podíváme do nového mezonetového bytu s terasou, kde bylo potřeba vyřešit nevhodnou dispozici a vzájemné vztahy pokojů. Zároveň také vznikl požadavek na návrh designového schodiště, co nejvíce otevřeného a prosvětleného. Tak se podívejte a inspirujte.

Mezonetový byt s terasou má obytnou plochou 140 m2. Bylo zde potřeba vyřešit nevhodnou dispozici a vzájemné vztahy pokojů. Chyběla tu předsíň a úložné prostory. Naopak přebývalo WC v části pro obývací prostor a zcela nevhodná komora. Další nevyhovující skutečností byl fakt, že koupelny nemohly být využitelné samostatně pro ložnici a samostatně pro pokoj pro hosty. Zároveň vznikl požadavek na návrh designového schodiště. Dalším požadavkem bylo vybudování pracovny i pokoje pro hosty, nejlépe oddělené od privátní zóny.

Oběma podlažími prochází monolitická bílá nábytková krychle, která v sobě ukrývá předsíň s posuvnými dveřmi, botník, sezení u vstupu, příruční šatnu přístupnou za schovanými dveřmi v části obýváku a prostor pro archiv CD a DVD. V druhém patře má navíc funkci knihovny pro pracovnu a dále ukrývá postel pro návštěvy spolu s malým úložným prostorem.

Toto řešení umožnilo umístit do druhého patra pracovnu, která je současně skrytým hostinským pokojem. Design šikmých skladeb desek vychází z celkové šikmé dispozice obkladu u schodiště, kde se při vybourání stávajícího schodiště objevil nečekaný problém, který nebyl v žádné původní dokumentaci, a sice vývod vzduchotechniky a vody ze spodního bytu. Jediným řešením bylo umístit obklad pod úhlem a vývody tak schovat.

Obdélníkové schodiště a WC pod ním nahradilo prostorově úspornější, vzdušné točité schodiště, které se současně stalo centrem a jakousi dominantou celého obývacího prostoru.

Aby se byt co nejvíc otevřel a prosvětlil, vybouraly se příčky bránící ve výhledu na obývák. Dveře z obýváku do malé chodby a následně do ložnice byly nahrazeny skleněnými posuvnými dveřmi. Do obývacího prostoru a spojovací chodbičky se tak dostává denní světlo z obou stran.

Hlavním výtvarným momentem bytu je barevný obklad za kuchyňskou linkou vytvořený z lakovaných desek chráněných kaleným sklem. Tato barevná mozaika prochází po celé stěně z kuchyně dál do ložnice, kde nahrazuje funkci opěrky na záda u postele a navozuje „atmosférické“ osvětlení. Barevnost byla inspirována ilustracemi Jordiho Labandy.

Součástí ložnice je velký skrytý šatník obložený tónovanými zrcadly, který vznikl zrušením malého pokoje hned u ložnice.

 

Shrnutí: Jaké obecně platné rady a tipy by si měli diváci odnést z této reportáže:

1. Dispozice se nemusí vždy nutně řešit cestou stavebních prací. Pomohou skříně, které se tváří jako dekorativní obklad na stěně a mohou vyřešit prostorové problémy.
2. V bytě jsou použité reproduktory, které nenarušují čistotu podhledů. Jedná se o reproduktory zabudované v sádrokartonu po celém bytě i v koupelnách.
3. V koupelně je možné dodatečně přidat sprchový kout tím způsobem, že umístíme odtokový žlab do podlahy a vyspádujeme celou podlahu koupelny směrem ke žlabu. Dle využití koupelny zakryjeme skleněnou zástěnou. Pokud se jedná o charakter koupelny pro hosty, nemusíme zástěnu umísťovat vůbec. Prostor tak vypadá větší a čistější. Dobré je současně přidat podlahové topení, aby kapky na podlaze rychle usychaly.
4. Obklady lze nahradit efektním benátským štukem, který je povrchově upravený lakem, má tak živý charakter a je velice praktický, neboť nemá spáry.
5. U všech použitých světel je dobré pracovat s vícero úrovněmi osvětlení pro správnou atmosféru a kombinovat s možností stmívání.
6. Je praktické používat tónovaná zrcadla – nejsou na nich tolik vidět otisky prstů a dávají nám i lichotivější odraz.

 
 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz