Pikýrování a mykorhiza

Publikováno 31. 3. 2014
Zdroj: TV Nova

Často rostliny sužují nejrůznější houbové choroby, které zahradníky spíše děsí. Přesto existují houby s opačným efektem, tedy rostlinám napomáhají zdárnému růstu. A o tom už je tato reportáž.

Jev, kdy houby rostoucí v kořenové zóně rostlin prospěšně působí na rostliny, se jmenuje mykorhiza.

Na zahrádce lze již tyto houbové kultury systematicky zapravovat do půdy. Jen musíme pamatovat, že různé skupiny rostlin potřebují své specifické houby.

Pokusy posledních let prokázaly také pozitivní účinek mykorhizních hub při pěstování mladých rostlinek z výsevu. Pro tuto práci je určena specifická skupina hub, přímo označená na zeleninu. Má práškovou formu a lze ji v malém množství použít již při výsevu. Výsevnou rýhu lehce poprášíme anebo celý substrát promícháme s přípravkem v poměru 1,5 : 100 a sejeme.

Pokud máme dávno vyseto a nyní budeme rostliny z výsevných misek přepichovat do pěstebních květináčů, tak máme ideální možnost tyto houby použít. Rostlinky po vytvoření pravých lístků přesazujeme z výsevné misky do jiných nádob – použijeme sadbovače nebo květináčky. V této nové pěstební nádobce si uděláme v substrátu důleček a na jeho dno nasypeme špetku přípravku s mykorhizními houbami. Použijeme speciální přípravek na rajčata a papriky, ale můžeme využít případně také universální houbovou kulturu na květiny, zeleninu a ovocné a okrasné dřeviny. Opatrně mladou rostlinku kolíčkem podebereme pod kořeny, uvolníme a přesadíme kořenem do důlku s práškem. Opatrně kolíčkem zase přihrneme. Podle potřeby urovnáme. Prášek obalí kořeny, spojí se s půdní vláhou. Nezapomeneme sadbu udržovat stále mírně vlhkou.

Mykorhizní houby podporují velmi vydatně bujný rozvoj kořenového systému včetně důležitého kořenového vlášení. Rostliny tak získává z půdy maximum živin a vláha zdárně přirůstá. Vitalita rostliny je díky dobré výživě a čerpání maxima živin z půdy také lepší, čili jsou méně náchylné k onemocnění a lépe regenerují při případném napadení škůdci. Mají hojnost květů a dobře uzrávají v plody. Mykorhiza má tedy význam pro výnos.

Tím, že jsme dali mykorhizní kulturu již při přesazovaní, jsme ve výhodě – použijeme méně přípravku, než kdybychom jej poprvé aplikovali až při výsadbě sazenice na stanoviště, což samozřejmě také jde. Houby se totiž začnou v půdě množit, a tak se rozrůstají společně s rostlinou.

Mykorhizní přípravek se může použít pro plodové zeleniny jako okurky, dýně, melouny, lilky, mochyně, ale také pro fazole, hrách, veškeré cibuloviny, ovocné keře a stromy. Nehodí se pro košťáloviny.

Při pěstování zeleniny s mykorhizou hnojíme umírněně minerálními hnojivy. A určitě musíme být obezřetní při chemickém ošetření – první tři týdny po aplikaci mykorhizního přípravku nepoužíváme tzv. systemické fungicidy, přípravky proti houbovým chorobám. Vše bychom zničili!

Mykorhizní kulturu můžeme spolehlivě použít také při výsadbě živých plotů, keřů nebo do květinových truhlíků. Univerzální kultura vhodná pro muškáty, zeleninu, běžné keře se hodí i pro túje, U dalších okrasných dřevin si vždy ověříme, který druh mykorhizy potřebují.
 

 

Mykorhiza a praktické použití
Výsadba rajčat a paprik s mykorhizou
Výsadba živého plotu s mykorhizou
Mykorhiza – prospěšné houby

 


 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz