Posvátní bazalka a další bazalky

Publikováno 25. 3. 2014
Zdroj: TV Nova

Bazalka je velmi zdravou a chutnou bylinkou, kterou si dochucujeme saláty i těstoviny. Výborná je i do čajů a k dalším pokrmům. Podporuje trávení a má další výborné vlastnosti. O tom už je naše reportáž, ve které vám představíme bazalku posvátnou!

Bazalka provází člověka již několik tisíc let. Na základě latinského jména se také nazývá „královské koření“. Tomuto označení rozumí každý, kdo jednou podlehl kouzlu chuti a vůně této bylinky.

Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávících orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Pro lahodnou vůni se přidává do čajovin, je složkou aromatických osvěžujících koupelí. Hlavní místo bazalky je v kuchyni, při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

V bezmrazých klimatických oblastech je bazalka jako krátkodobá trvalka – všimněte si, že koncem léta vám začnou spodní části rostlin dřevnatět. U nás je bazalka letničkou pěstovanou ze semene. Semena nezasypávejte, světlo podporuje klíčení. Předpěstovanou sadbu vysazujeme v druhé polovině května na teplé záhřevné místo.

Naše babičky měly často za oknem květináč s bazalkou  – rostlinka jim poskytla čerstvé aromatické koření a současně odpuzovala hmyz.

Nejcennější částí rostliny jsou mladé listy. V průběhu léta má ale bazalka tendenci tvořit květy. Zaštipujte proto pravidelně kvetoucí výhony (odstraňujte květy), podpoříte tím větvení i další vegetativní růst.

Zcela novou bazalkou domácího sortimentu je svatá bazalka – nazývaná thulsi nebo tulsi. Patří k druhu Ocimum sanctum (Ocimum tenuiflorum). Pochází z tropů Jihovýchodní Asie, kde tvoří dřevnatější polokeře vysoké 30 - 70 cm. Vejčité a zubaté listy stojí na stonku proti sobě, mají zelenou nebo načervenalou barvu a jsou výrazně aromatické. Nafialovělé kvítky vytvářejí protáhlé květenství.

V Asii je tulsi známá jako náboženská a léčivá rostlina, někdy využívaná pro produkci aromatického oleje. V Indii je svatá bazalka TULSI tak svatá, že se prakticky nepoužívá v kuchyni. Je spojená s bohem Vishnu a jeho manželkou Lashmi, bohyní štěstí a bohatství. Rostlina svaté bazalky se pěstuje v indických chrámech a zahradách, často přímo u vchodu do domu pro ochranu a štěstí jeho obyvatel.

V ostatních krajinách Asie slouží listy TULSI k ochucení bylinných čajových směsí. Svatá bazalka se používá v tradiční ayurvédské medicíně. Je ceněna jako „adpatogen“ – látka vyrovnávající různé procesy v těle a chránící tělo proti stresu. Pohlíží se na ni jako na elixír života napomáhající dlouhověkosti. Čaj z listů tulsi se pije při nachlazení, rýmě a kašli, snižuje projevy cukrovky, má antioxidační účinky a zlepšuje paměť.

Rostlina tulsi je vytrvalá ale citlivá na mráz, u nás se proto může venku pěstovat pouze jako letnička. Semena vyséváme v polovině března do skleníku nebo za okno. Semenáčky rostou zpočátku pomaleji jako tradiční bazalky. Předpěstovanou sadbu vysazujeme na záhony po odeznění květnových mrazíků, v druhé polovině května. Svatá bazalka má poměrně vysoké nároky na teplotu, vyberte pro ni teplé a záhřevné místo. Při troše péče je však její pěstování jednoduché a bezproblémové.

 

Z dalších bazalek jsou pro zahrádky dostupné následující odrůdy. Vyséváme je v polovině dubna do skleníku nebo za okno, v květnu přesazujeme ven.

COMPAKT – husté kulovité keříky s drobnými zelenými lístky. Později kvete a rychle obrůstá po seříznutí. Hodí se pro pěstování v nádobách na balkonech.

SIAM QUEEN
- kompaktní „balkonová“ bazalka s lesklými silnějšími listy a nahlučenými tmavě fialovými květenstvími. V truhlíku splní stoprocentně i estetickou funkci.

DARK GREEN
- pravá salátová bazalka, ve Středomoří nezbytná do boloňských těstovin nebo řeckých salátů. Má bujný růst a tmavě zelené, široké, bublinaté a křehké listy.

LETTUCE LEAF
- „sestra“ odrůdy DARK GREEN. Její listy jsou světle zelené, zubaté a mírně zkadeřené. Vyniká intenzivní a pravou bazalkovou vůní.

RED RUBIN - výrazné, tmavě červené listy dodají míchaným salátům nejenom typickou vůni, ale také je barevně oživí je i barevně. Dekorativní květy jsou podobné levanduli.

PURPLE RUFFLES
– výjimečná odrůda s červenými a současně silně zkadeřenými listy. Část rostlin je zajímavě panašována.

CINAMONETTE
- skořicová bazalka se zelenými listy, fialovými stonky a tmavě fialovým květenstvím. Bazalková vůně má lehký nádech skořice.

LIME
(citronová bazalka) - intenzivní citronová vůně, která byla až dosud pouze doménou meduňky. Uplatní se při přípravě ryb a zeleninových salátů, je však výtečná i do čajových směsí.

BLUE SPICE
(„modrá vůně“) - výrazná vůně s nádechem skořice, hřebíčku, vanilky a citronu. „Modrá“ je v pardubickém perníku, „modrá“ je i vzpomínka na aroma svařeného vína. Lístky této odrůdy jsou výtečné do čajů, dají se i sušit.

MAMMOLO GENOVESE
– plnohodnotná širokolistá salátová MINI bazalka. Nízké, kompaktní keříky jsou vhodné i do nádob na balkoně.

Podle místa a odrůdy bazalky pěstujeme na záhoně nebo v květináči až do příchodu podzimních mrazíků.
 

 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

Nova.cz