Výsevy a sortiment mrkve

Zdroj: TV Nova

Výsevy mrkve už není nutné uzpůsobit časnému jaru, s variabilitou odrůd je možné sázet semínka až do poloviny června a pěstování případně i urychlit. Zvolit můžeme rané i polorané semeno, sklízet až v říjnu a odrůdu vybrat s možností sklizně už po 80 dnech. V reportáži vám povíme o možném sortimentu vhodném pro vaši zahrádku.

Mrkev není nutné vysévat výhradně časně zjara. Můžeme set i nyní a průběžně pokračovat ve výsevech. Mrkev sejeme ještě v polovině června, po sklizni první úrody. Podle doby výsevu se sklízí pak až v říjnu. I tato mrkev se dá použít nejen pro okamžitou spotřebu, ale také ke skladování. Důležité je pouze vybrat správné semeno, volíme mrkve rané až polorané.

Klasickými oblíbenými zástupci jsou karotky – mrkve nanteského typu s válcovitým tupě zakončeným kořenem. Patří sem stará osvědčená raná NANTES 5 (dříve NANTÉZSKÁ) se sytě červenooranžovým kořenem (a často světlejším středem), vegetační doba je 115–125 dnů, a poloraná oranžová NANTES 3, kterou si oblíbil celý svět.

Mezi mrkve, které vyséváme nadále v květnu až červnu, patří také hybridní CALIBRA F1, má vegetační dobu jen 3 měsíce a je velmi odolná vůči praskání, chuť je lahodná a opět patří mezi mrkve nantéského typu, čím starší, tím více se kořen na konci zakulacuje. Zralá má délku 18–23 cm.

Pro pěstování bychom doporučili další lahodné karotky typu Nantes například z novinek JARANU a již zavedený NECTAR. JARANA má kořen středně dlouhý a celý velmi dobře vybarvený. Mlsné jazýčky určitě nezklame NECTAR.
Další odrůdou pro mlsaly je baby karotka MIGNON, která se konzumuje čerstvá nebo vařená vcelku. Má křehoučkou strukturu.

RONDO je kulatá mrkev, je velmi raná, doroste již za 83 dny. Chuť je velmi příjemná, výrazně sladká, nepraská, nezelená. Lze ji vysévat dokonce až do poloviny srpna. Potřebuje jen dost vláhy.

Zajímavá je také poloraná odrůda CHAMARE, hodí se jak pro přímý konzum, tak ke skladování, dokonce i na výrobu džusů. Kořeny má robustní, krátké, široké. Kořen je středně oranžový, ve dřeni až středně červený. Hlava kořene nezelená.

Mezi novější sortiment a zpestření patří mrkve barevné, výborně se hodí pro studenou kuchyni, jsou žluté, červené a fialové, většinou se dodávají v barevné směsi, kde je každé semínko namořeno v odpovídající barvě vyzrálých kořenů. Na ukázku máme odrůdu PURPLE HAZE F1, dlouhý válcovitý kořen je sytě fialový a střed jasně oranžový, takže bude i estetickým skvostem na talíři. Kořen nepraská a není náchylný ani k zelenání hlavy. Doroste již za 95 dnů od výsevu.

Pro zdárné pěstování mrkve je potřeba půdu dobře zpracovat a zajistit potřebnou hloubku na záhoně. Osvědčeným způsoben i pro pozdější pěstování jsou hrůbky. Mrkve nesnášejí hnůj, dávají se za rok (až dva) po organickém hnojení. Také je nepřehnojujeme dusíkem, jsou náchylné k tvorbě nežádoucích dusičnanů. Mělké a tvrdé půdy způsobují větvení kořene a kořeny jsou malé. Možná vás potrápilo praskání mrkve – je známkou přezrání, ale mnohé moderní odrůdy jsou již velmi tolerantní a nepraskají.

Takže nyní si dejme mrkev nejen pro dobrý zrak, ale prospěje také játrům a dodá tělu řadu vitaminů (B, C, K, PP) a minerálů (Ca, Na, K, Mg, P) a žádaný lecitin.

 


 

Staňte se fanoušky Loskutáka na Facebooku

TV Nova