Mycí centra

Aktualizováno 21.4. 2009 12:44

V dnešní reportáži si ukážeme trendy v moderních kuchyních. Budeme se zabývat správným sestavením mycího centra

Moderní kuchyni se neobejde bez myčky nádobí, ovšem dřez, lépe řečeno mycí centrum, nesmí chybět zrovna tak. Abychom si při přípravě potravin „mokrou“ cestou práci co nejvíce usnadnili a nenamáhali zbytečně tělo, měl by být dřez a jeho okolí vytvořen podle ergonomických zásad.


Především platí, že dřez by nikdy neměl být umístěn na úplném konci kuchyňské linky, abychom si při mytí nádobí neodírali lokty o stěnu nebo vyšší sestavu kuchyňských spotřebičů. V ideálním případě by z jedné jeho strany měla navazovat plocha pro uložení potravin z lednice, které je třeba před dalším zpracováním omýt pod tekoucí vodou, a z druhé strany pracovní plocha.


Protože značná část moderních domácností je dnes vybavena myčkou, původní funkce dřezu se omezila na omývání potravin, opláchnutí rukou během přípravy pokrmů a namočení houbičky při stírání pracovní plochy. V malých kuchyních se uplatní půdorysně úsporný kulatý dřez, standardem zůstává dřez hranatý menších rozměrů. Dřezy bez okapové plochy výrazně šetří místo na pracovní ploše, zajímavě působí rohový dřez s oboustranným odkapem, který efektivně využívá jinak “hluchý“ prostor.


Klasický odkapávač lze nahradit speciální skříňkou nad dřezem vybavenou drátěným programem pro uložení nádobí, která díky absenci dna korpusu zajistí dobré větrání a přirozené prosychání nádobí.


Dvojdřez pak umožňuje univerzální a paralelní využití obou dřezů: do jednoho lze průběžně odkládat použité nádobí, které tak neomezuje běžný denní provoz druhého dřezu užívaného pro průběžné omývání potravin, oplachování rukou a nádobí. Speciálně řešené trojdřezy nabízejí mezi dvěma většími dřezy menší prostor pro omývání zeleniny nebo oddělené uložení příborů, což je opět zajímavé pro početnější rodiny s náročnějším provozem.


Velikost a materiál
V nabídce výrobců najdeme dostatečně hluboké a kapacitní dřezy především z módního bílého porcelánu, které se osazují do speciálně upravené skříňky. Standardním a nejoblíbenějším materiálem pro kuchyňský dřez v moderní kuchyni zůstává již několik let nerezový plech.
Protože z hlediska údržby a hygieny je kritickým místem napojení dřezu na pracovní desku, stále oblíbenějším řešením je jejich bezesparé plynulé napojení.


Plynulý přechod pracovní desky do dřezu oblou hranou účinně zamezuje zahnívání vody v netěsnostech styku různých materiálů a neúprosně vytrvalému usazování vodního kamene. Vhodným materiálem pro takové řešení je umělý kámen, který nejčastěji vzniká spojením mleté žuly s křemičitými písky, barvivy a pojivy na bázi akrylátů. Umělý kámen je pevnější nežli přírodní a velmi odolný proti vysokým teplotám a chemikáliím. K jeho největším výhodám patří široká, téměř neomezená barevná škála, možnost libovolného tvarování dle individuálních návrhů a snadná údržba. Kromě umělého kamene existuje řada dalších speciálních umělých hmot, které vynikají podobnými fyzikálními vlastnostmi, odolávají vysokým teplotám a dobře tlumí hluk.


Kuchyňské armatury
Dva kohoutky – jeden na teplou a druhý na studenou vodu – nalezneme dnes v kuchyních moderního rodinného domu spíše výjimečně. A pokud ano, pak hrají roli věrné repliky a jsou jemnou připomínku starých zlatých časů ve stylových a romantických kuchyních. V posledních letech jim konkurují baterie s dvojicí pákových otáčivých kohoutků zajímavého retro-designu. Nejoblíbenější zůstávají nadále baterie pákové, které umožňují plynulou regulaci teploty vody pohybem jediné páky.


Chytré doplňky a novinky Každá hospodyňka ocení praktickou kombinaci dřezu s domácím drtičem odpadu, který sice zatím nepatří mezi standardní vybavení českých kuchyní, ale pomalu si nachází cestu i do našich domácností. Drtič biologického odpadu nabízí jednoduché a rychlé rozdrcení drobných zbytků jídla z omývaného nádobí, případně biologického odpadu vzniklého při přípravě potravin.
Mezi praktické doplňky dřezu patří zabudovaný dávkovač saponátu, který šetří místo na pracovní desce nebo ve skříňce.
Místo pro práci ušetří také dřevěné prkénko osazené na dřezu, který se právě nepoužívá. Lze ho využít buď jako klasické prkénko pro krájení potravin nebo jako rozšířenou pracovní či odkladní plochu.



V blízkosti dřezu je vhodné umístit prvek drátěného programu pro uložení saponátu, tekutého písku, drátěnky a houbičky, případně papírových utěrek. Příjemným nadstandardním vybavením kuchyňské baterie je malá výsuvná sprška, která umožňuje pohodlné oplachování zeleniny, větších nádob, vyčištění samotného dřezu nebo pohodlné naplnění kbelíku při úklidu.



Praktickou novinkou na trhu je kuchyňská baterie se dvěma výtokovými rameny na jednom těle: nízkým pro běžné mytí rukou a extra vysokým pro čištění nádobí včetně největších pánví a hrnců. Moderní baterie se stává rovnocenným partnerem ostatního vybavení kuchyně a designéři proto i na ni pamatují s osobitým, netradičním a originálním vzhledem. Baterie se pomalu osvobozují od obvyklých tvarů standardního pojetí a jejich nový vzhled v interiéru působí se stejnou razancí jako unikátní výtvarná díla.


Přečtěte si také:

Trendy kuchyňských linek

redakce